Vesti
Politika
Mihajlović: Srbija osniva centar za istraživanje nesreća u saobraćaju
21.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Mihajlović: Srbija osniva centar za istraživanje nesreća u saobraćaju
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će novim zakonom biti osnovan jedinstven centar za istraživanje nesreća u saobraćaju čiji je cilj utvrđivanje uzroka i samim tim preventivno delovanje.
Obrazlažući Predlog zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, vodnom i železničkom saobraćaju, Mihajlović je u Skupštini Srbije istakla da će se Centar baviti pitanjima kako je došlo do udesa, koji su uzroci, kao i koje preporuke mogu da se daju da se nesreće više ne događaju.
Ona je izjavila da ovaj akt treba da omogući utvrđivanje jasnih uzroka kada dođe do nesreća i da se “na osnovu toga utvrdi šta je sve potrebno uraditi kako do takvih nesreća ne bi došlo”.
Osim povećanja bezbednosti putnika, Mihajlović je rekla da je cilj zakona i smanjenje troškova koji nastaju po osnovu brojnih nezgoda i nesreća.
Istakla je da se poslednje tri i po godine dogodilo 2.180 raznih nezgoda ili udesa u ove tri vrste saobraćaja, da je stradalo 150 ljudi, ali i da je po tom osnovu gubitak za Srbiju 271 milion evra u protekle tri godine.
Obrazlažući Izmene i dopune zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju, ona je rekla da je cilj tih izmena uskladjivanje sa direktivama EU, a sa ciljem da prava putnika budu na prvom mestu.