Vesti
Politika
Dačićeva vizija kakva Srbija treba da bude
23.07.2015. 20:00
Izvor: Vesti-online
Dačićeva vizija kakva Srbija treba da bude
Srbija mora da se kreće ka svom cilju, i da u tom kretanju bude racionalna, otvorena, jasna i oslobođena svih iluzija i mitova o sopstvenoj veličini i značaju, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da Srbija treba da ima viziju i plan za narednih sto godina.
- Posle godina konfuzije, maštanja o raznim "stubovima", i ovome i onome, Srbija je, ako ništa drugo, shvatila da ima prava na svoj interes i na svoj plan. Razabrati šta ćemo u tom planu planirati za sebe, i zbog sebe, a šta će nam poturati kao naš interes, a biće tuđ - to je već teži deo posla - napisao je Dačić u autorskom tekstu za Nedeljnik pod nazivom "Danas nam treba novo Načertanije".
Biti mala država, i pravilno shvatiti svoje mesto u svetu, navodi Dačić, svakako je jedan od najtežih zadataka ljudi koji su dobili priliku da takvom malom državom upravljaju.
- Tvoji interesi, ili ono što ti se čini da su tvoji interesi, često su tek refleksija neke mnogo šire priče, i interesa onih koji imaju mnogo veće zemlje, veće resurse, novac, silu, nego što jedna mala država može i da sanja - napisao je Dačić.
Pozivajući se na reči nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Ilije Garašnina da je posao prave države i pravih držvanika imati vizuju mesta koje će tvoja država zauzimati kroz sto godina i njegovog insistiranja u Načertaniju da ne postoji ozbiljan državni plan koji se zasniva na kratkom periodu, Dačić kaže da Srbija mora iznova da nađe mesto u svetu, da joj je potreban plan i da je osnovno pitanje gde ćemo biti za sto godina.
- Srbija je, posle pauze od celih 88 godina (koliko je Tito živeo, što je samo sladak detalj, za sve koji bi i danas da mu zabijaju kolac u mrtvo srce), konačno, ponovo Srbija - država, svoja i naša, bez obzira na to što se, i danas, mnogi od nas prema njoj ponašaju kao prema neželjenom detetu iz propalog braka. I upravo toj, našoj Srbiji, moramo iznova da nađemo mesto u svetu - poručio je Dačić.
"Kad je tvoj interes, u stvari, tuđ"
Priča o sankcijama Rusiji najbolji je primer upravo tog "zastupanja interesa drugih", a sve praveći se da je tvoj, kaže Dačić.
- Evropa i Amerika, ogromne, i dalje su najveći spoljnotrgovinski partneri Rusije, a od nas, koji procentualno, u odnosu na njih, imamo razmenu sa Rusijom na nivou statističke greške, traženo je da uvedemo sankcije Rusiji. I odbili smo. Razlog, vrlo jednostavan - ne odgovara našim interesima - dodaje Dačić.
Kao što, s druge strane, dodaje Dačić, našim interesima ne odgovara, i to smo takođe rekli, i to Rusiji, da energetski zavisimo samo od golemog prijatelja sa istoka i kao što smo rekli i da je naš osnovni interes, prioritet, da budemo deo Evropske unije.
- Igrati otvorenih karata u svetu koji svoje karte krije, jedini je način maloj državi da ne upadne u onu vrstu katatonije u kojoj nečija nepomičnost nikako ne znači i odsustvo sumanutih ideja, nego upravo suprotno - što si, naizgled, nepomičniji, u glavi ti je sve gore i sanjaš sve luđe snove - naveo je Dačić.