Vesti
Politika
Izabrani članovi Zdravstvenog saveta Srbije
24.07.2015. 20:00
Izvor: Akter.co.rs
Izabrani članovi Zdravstvenog saveta Srbije
Skupština Srbije usvojila je danas odluku kojom je izabrano 15 novih članova Zdravstvenog saveta Srbije, čime je omogućeno da to telo nesmetano nastavi svoj rad, a izabrano je i 12 sudija koji prvi put stupaju na sudijsku funkciju i jedan član Regulatornog tela za elektronske medije
Za članove Zdravstvenog saveta Srbije izaberani su Ivan Paunović, Lazar Davidović i Vesna Bjegović Mikanović koji su profesori na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Božidar Dimitrijević sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu, Jela Milić sa Farmaceutskog fakulteta, akademik Dragan Micić, Aleksandar Nagornia iz Lekarske komore Srbije i Milomir Jelčić iz Somatološke komore Srbije.
Izabrani su i predstavnik Komore biohemičara Srbije Svetlana Ignjatović, Dušica Biočanin iz Komore medicinskih sestara i zdravstvenih teničara, stručnjak u oblasti zdravstva Vesna Stanišić i ekonomski stručnjak Ivan Radović.
Članovi Zdravstvenog saveta biraju se na period od pet godina.
Za 14 članova ovog tela mandat je istekao pre pet meseci. Samo je profesoru Medicinskog fakulteta u Novom Sadu Draganu Saviću mandat još trajao, ali je on zatražio da bude smenjen, zbog čega su ga danas poslanici razrešili funkcije.
Obrazlažući odluku o njihovom izboru ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je Zdravstveni savet Srbije najviše stručno savetodavno telo u zemlji i da će prioritet novih članova biti regulisanje upisne politike na fakultetima, rešavanje problema licenciranja lekara i smanjenje korupcije.
"Moj stav je nulta korupcija u zdravstvu i dok sam na ovom mestu ja ću se boriti da tako bude", kazao je Lončar.
Po predlogu Visokog saveta sudstva nekadašnji sudijski pomoćnik Katrina Božović izabrana je prvi put za sudiju suda u Privrednog suda Užicu, za sudiju Osnovnog suda u Čačku izabrana je Nataša Gačić, a poslanici su izabrali i 10 sudija Prekršajnog suda u Beogradu.
Poslanici su trebali da glasaju za izbor 11 sudija Prekršajnog suda, ali je poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević osporio kandidaturu Ivane Ivanović. On je naglasio da imaju informaciju da je ona nedostojna da obavlja sudijsku funkciju, ali nije izneo detalje.
Za njen izbor glasao je samo jedan poslanik, a u biografiji Ivane Ivanović piše da je korisnik početne obuke Pravosudne akademije.
Poslanici su izabrali i diplomiranog politikologa Oliveru Zekić za novog člana Regulatornog tela za elektronske medije.