Vesti
Politika
Kancelarija za KiM: Stefanović da ne priča o članstvu Kosova u Unesko
27.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Kancelarija za KiM: Stefanović da ne priča o članstvu Kosova u Unesko
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović ne treba da brani Srbiju od članstva Kosova u Unesko, jer je kao bivši pregovarač sa Prištinom "naneo nenadoknadivu štetu Srbiji i Srbima na KiM".
"Poštujemo stav svakog poslanika, ali zaprepašćuje da Vladi o zaštiti nacionalnih interesa na KiM lekcije deli Borko Stefanović", navodi se u saopštenju zamenika direktora Kancelarije Dušana Kozareva.
On je Stefanovića optužio da je doveo Euleks umesto UN na Kosovo i Metohiju i da je "podigao barikade pa pobegao", kao i da je "potpisao ukidanje srpskih tablica na KiM i predaju katastra Prištini, a da prethodno nije rešeno pitanje imovine desetine hiljada Srba".
Prema njegovim rečima, nekadašnji šef pregovaračkog tima sa Prištinom dogovorio je da u Srbiji važe diplome svih 28 kosovskih univerziteta, dok na Kosovu nisu priznate diplome "jedinog srpskog Univerziteta, u Kosovskoj Mitrovici".
"Najbolje merilo šta o takvoj politici misle građani KiM je to što stranka kojoj Stefanović pripada ni ne postoji u južnoj pokrajini, gde nije prešla cenzus. I sve to posle višegodišnjeg rada Borislava Stefanovića, koji je napravio sporazum o regionalnom predstavljanju na osnovu kojeg je Kosovo postalo član desetina regionalnih i međunarodnih organizacija", zaključio je Kozarev, uz ocenu da bi poslanik DS "za svoje zasluge uskoro mogao da očekuje ulicu u Prištini".
Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je danas da bi Srbija morala da pokrene snažnu diplomatsku aktivnost povodom zahteva Kosova za članstvo u Unesko, ali je izrazio bojazan da vlada za to nema dovoljno znanja, ni kapaciteta.