Vesti
Politika
U septembru u Srbiju stiže iranska ekonomska delegacija
03.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
U septembru u Srbiju stiže iranska ekonomska delegacija
Srbija i Iran trebalo bi da idu u pravcu potpune vizne liberalizacije za svoje državljane, a u septembru će Srbiju posetiti iranska ekonomska delegacija, rečeno je u Teheranu na sastanku srpskog i iranskog šefa diplomatije Ivice Dačića i Muhameda Džavada Zarifa
Dačić je zahvalio na principijelnoj poziciji Irana kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Iranska strana istakla je da njihovo postavljanje u odnosu na Kosovo i Metohiju predstavlja jedan od osnovnih principa u spoljnoj politici Irana, a to je racionalno postupanje na osnovu međunarodnog prava.
Dačić je čestitao Iranu na postignutom Sporazumu o iranskom nuklearnom programu i izrazio želju za unapređenjem prijateljskih odnosa dve zemlje u svim oblastima.
Dvojica ministara izrazili su interes za intenziviranjem političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i organizacijom političkih konsultacija na nivou pomoćnika ministra.
Dve strane su podelile spremnost za sveobuhvatnim konsultacijama na bilateralnom i multilateralnom planu, a konstatovano je da ekonomska saradnja ima potencijala za dalje unapređenje. Razmatrana je i mogućnost organizacije biznis foruma koji bi doprinieo razvoju bilateralne saradnje.
Obostrano je izražena spremnost za rešavanjem jedinog otvorenog pitanja u odnosima dve zemlje, a to je dug "Jugoimport SDPR-a". Bilo je reči i o energetskoj bezbednosti, kao i o pitanju ljudskih prava.
Planirani su i sastanci sa predsednikom Irana Hasanom Ruhanijem, predsednikom Konsultativne skupštine Irana Alijem Laridžanijem. Delegacija Srbije susrešće se i sa Ali Akbar Velajatijem, političkim savetnikom Vrhovnog lidera Iranske islamske revolucije Alija Hamneija, kao i sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Muhamedom Rezom Nematzadehom.