Vesti
Politika
Iskusne diplomate za Berlin i Zagreb
04.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
Iskusne diplomate za Berlin i Zagreb
Tri neupitna buduća ambasadora Srbije su Mira Nikolić u Hrvatskoj, Dušan Crnogorčević u Nemačkoj i Jela Baćović u Argentini, saznaje „Blic“.
Pre oko tri nedelje na sastanku predsednika Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića načelno je dogovoreno o desetak kandidata za upražnjena ambasadorska mesta.
Kako saznajemo, zasad su jedino izvesni Crnogorčević, Baćovićeva i Nikolićeva, dok oko ostalih još nije pokrenuta procedura.

Čeka se Dačić
Izvor „Blica“ navodi da nijedan predlog za imenovanje nije zvanično upućen Vladi i to će biti učinjeno tek početkom naredne nedelje, po povratku šefa diplomatije Dačića iz inostranstva. Do kraja godine trebalo bi da se postavi još oko tridesetak ambasadora i generalnih konzula.
Premijer Aleksandar Vučić juče je objavio da je Crnogorčević njegov izbor i naveo da je reč o karijernom diplomati i stručnjaku koji odlično govori nemački i švedski. Vučić je dodao da je siguran da će Crnogorčević na najbolji način predstavljati Srbiju u Nemačkoj. Tako će posle tri godine Srbija konačno dobiti predstavnika na jednoj od najbitnijih svetskih adresa.
Jela Baćović, posle Španije, u narednom periodu odlazi u Argentinu, a manje poznata je Mira Nikolić, budući diplomata u Zagrebu. Ona trenutno radi u Ministarstvu spoljnih poslova i pomoćnik je ministra za multilateralu, a pre toga je bila šefica odseka za UN.
Dosad proces imenovanja ambasadora kočile su političke nesuglasice, ali i želja predsednika Tomislava Nikolića da po svaku cenu progura neke svoje ljude. Nikoliću je to pošlo za rukom kada je reč o Milanu Bačeviću i Aleksandru Rodiću.
Socijalista i julovac
Među kandidatima je i Jasminko Pozderac, koji je predviđen za Katar. Pozderac je socijalista i nekadašnji direktor Zavoda za sport i medicinu.
Za Kubu bi trebalo da bude imenovan Danilo Pantović, bivši partijski komesar JUL u MSP. Mediji su se bavili načinom na koji je dodeljivao državne stanove i izdavao diplomatske pasoše telohraniteljima Marka Miloševića.
Siguran broj jedan za Misiju Srbije pri EU u Briselu je Ana Hrustanović, sadašnja ambasadorka u Rimu. Još neizvestan, ali među kandidatima je i muftija Muhamed Jusufspahić, koji bi trebalo da ode u Saudijsku Arabiju.