Vesti
Politika
DS pita ko je odgovoran za Zakon o prodaji nepokretnosti
07.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
DS pita ko je odgovoran za Zakon o prodaji nepokretnosti
Demokratska stranka (DS) upitala je danas, posle odluke predsednika Tomislava Nikolića da vrati u skupštinsku proceduru Zakon o prodaji državnih nepokretnosti, ko je odgovoran za takav predlog zakona, ko su zakupci i kakva su saznanja predsednika da se unapred pripremala prodaja nepokretnosti.
Ministarka odbrane vlade u senci DS Gordana Čomić podsetila je, na konferenciji za novinare, da je predsednik u obrazloženju odluke da vrati zakon naveo da je javnosti pre više od godinu dana bilo poznato da je zakon u pripremi i da treba uzimati u zakup određenu državnu imovinu, onu koja je sada predmet prodaje.
Čomić tvrdi da "to znači da predsednik ima saznanja o radnjama koje se mogu smatrati nedopustivim, nezakonitim, ako ne i krivičnim delima - da su tokom prošle godine u toku pripreme zakona napravljeni dogovori o tome ko će kupiti imovinu kojom sada upravlja DIPOS''.
Ona je upitala šta će biti sa zakonom, da li će se o njemu odlučivati u istom obliku ili će ovakav predlog biti stavljen van snage, kao i šta će se desiti ako taj zakon bude vraćen i izglasan u parlamentu u istom obliku.
Prema njenom mišljenju, potez predsednika da ne potpiše ukaz otvorio je prostor da sa ''etike namera i lepih reči predjemo na etiku odgovornosti i dobrih dela''.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić vratio je Skupštini Srbije Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Srbije na ponovno razmatranje.
Vlada Srbije je danas povukla taj zakon iz procedure, odnosno, o njemu se neće raspravljati u Skupštini Srbije.