Vesti
Politika
Stojanović: Srbi treba da zauzmu jedinstven stav o Ivanoviću
10.08.2015. 20:00
Izvor: RTS
Stojanović: Srbi treba da zauzmu jedinstven stav o Ivanoviću
Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je da Srbi sa Kosova i Metohije treba da donesu jedinstven stav kad je reč o lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, koji u zatvoru štrajkuje glađu zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode.
Branimir Stojanović je u Osojanu, u opštini Istok, rekao novinarima da će Srbi morati da se okupe kao što su se nedavno okupili odbornici deset srpskih opština i da donesu određeni stav, prenosi Tanjug.
"Moja će inicijativa biti da se ponovo sazove jedan takav skup i da se svi izjasnimo, da donesemo zajednički stav svih Srba, jer je očigledno da ovo prevazilazi običan pravni postupak i suđenje i da sada, zbog svih tih stvari koje vidimo, i nepravilnosti, očigledno postoji i određena pozadina", rekao je Stojanović.
Stojanović je takođe precizirao da "ne beži od toga da se izjasni i kao političar" i naglasivši da će o "pitanju Ivanović" morati da se postave kao zajednica i kao narod.
"Vidim da ovo može da postane matrica, da svi oni koji nisu spremni da pričaju ono što bi neko voleo da čuje u Prištini ili što je neka generalna politika, mogu da budu na određeni način zadržvani", rekao je Stojanović.
Stojanović je dodao da je sve iznenadila odluka o produženju pritvora Ivanovuću koja, uveren je, sve manje ima veze sa pravom.
"Očigledno je da ćemo i mi političari morati da iznesemo stav po tom pitanju, neverovatno je da je taj čovek u pritvoru, a da do sada u ovom postupku nismo videli ozbiljne dokaze", rekao je on i daodao da je očigledno da neko sa strane vrši pritisak da Ivanović mora da bude u pritvoru.
Sada se postavlja pitanje ko je to i čiji je to interes, rekao je Stojanović koji je u Osojanu prisustvovao obeležavanju godišnjice povratka Srba u to metohijsko selo.

Sutra protesti podrške Ivanoviću
U Kosovskoj Mitrovici i Prištini sutra će biti održani protesti podrške lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću koji u zatvoru štrajkuje glađu, zahtevajući od Euleksa da mu omogući odbranu sa slobode.
Građani će u Kosovskoj Mitrovici protestovati ispred zgrade Osnovnog suda i sedišta Euleksa od 10 sati, dok će u Prištini u podne građani protestovati ispred gravnog sedišta Euleksa na Kosovu i Metohiji.
Ivanovićeva supruga Milena Ivanović Popović izjavila je Tanjugu da joj je drago što su građani organizovali proteste u Prištini i Mitrovici i da se nada prisustvu većeg broja ljudi.
U Kosovskoj Mitrovici građani će, kako je najavljeno, tražiti da se odbrana sa slobode omogući i penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću.
Ivanovićeva supruga je rekla da se jutros čula sa Oliverom, podsetivši da je treći dan kako on štrajkuje glađu.
"Njegovo zdrastveno stanje je stabilno sa sada. U kontaktu sam i sa lekarima koji ga nadziru, leto je, stanje može da se promeni, štrajk glađu je iscrpljujuć i težak", naglasila je Milena Ivanović Popović.