Vesti
Politika
Zaštitnik građana pisao Euleksu, zabrinut zbog Ivanovićevog štrajka glađu
11.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
Zaštitnik građana pisao Euleksu, zabrinut zbog Ivanovićevog štrajka glađu
Zaštitnik građana Saša Janković u pismu šefu misije Euleksa Gabrielu Meučiju izrazio je zabrinutost zbog produženja pritvora lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, koji je zbog toga stupio u štrajk glađu.
"Razumeo sam da je odlukom sudija Euleksa, pritvor produžen do 6. oktobra 2015. godine, što će od 2014, kada je Ivanović uhapšen, trajati 22 meseca", navodi se u Jankovićevom pismu.
Ombudsman očekuje da će se u interesu pravde, kao i u interesu autoriteta međunarodnih organizacija, njihovih pravosudnih institucija i poverenja građana u njihov rad, a pre svega u cilju poštovanja prava samog Ivanovića kao građanina, za ovu zabrinjavajuću situaciju naći odgovarajuće rešenje.
Zaštitnik građana, koji je Ustavom i zakonima ovlašćen da se posebno bavi pravima lica lišenih slobode, više puta je u godišnjim izveštajima ukazivao da i organi Republike Srbije meru pritvora često olako izriču i da pritvor traje neosnovano dugo.
"Okolnosti koje prate izvršenje mere pritvora, povrede pretpostavke nevinosti pritvorenika, kao i uslovi izvršenja te mere, u velikom broju slučajeva predstavljaju svojevrsnu kaznu pre osude", navodio je Janković u godišnjim izveštajima o radu institucija Republike Srbije.
Zaštitnik građana, međutim, nije ovlašćen da sprovodi postupke kontrole rada sudova i utvrđuje nezakonitosti i nepravilnosti u konkretnim slučajevima, navedeno je u saopštenju.