Vesti
Politika
Liht: Slučaj Ivanović - pravo da bude iznad politike
18.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
Liht: Slučaj Ivanović - pravo da bude iznad politike
Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht izrazila je danas javni protest zbog načina na koji se postupa prema Oliveru Ivanoviću, a koji, po njenom dubokom uverenju, suštinski predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava, pa i principa humanosti.
Kao neko ko je više godina angažovan upravo na pitanjima koja se tiču i ljudskih prava, ali i kao supruga čoveka protiv kojeg su svojevremeno vodjeni politički procesi, zbog kojih je štrajkovao gladju, Liht je uverena da je nedopustivo da se Ivanoviću uskraćuje pravo na posete porodice, te da je toliko dugo u pritvoru, posebno ako se ima u vidu činjenica da je reč o čoveku koji je godinama bio partner u svim razgovorima u cilju približavanja Beograda i Prištine.
Ivanovićevoj porodici mora biti omogućeno da ga poseti, kaže Liht i navodi:
- Verujem da u svakom sistemu u kome je pravo iznad politike upravo u takvim situacijama sud mora da izadje u susret najbližima, jer u suprotnom se pitam da li je ono što je osnovni princip, a to više nije princip poštovanja ljudskih prava, nego princip humanosti, doveden u pitanje, a to nijedno demokratsko društvo i nijedno demokratsko sudstvo ne sme da dozvoli - ističe Liht.
I sama je, kaže, prolazila kroz situaciju u kojoj član porodice primoran da štrajkuje glađu i na taj način brani svoja osnovna prava, budući da je njen suprug Milan Nikolić tri puta bio u zatvoru kao disident od 1972. i 1984, a dva puta štrajkovao glađu.
- Jako dobro se sećam kako to izgleda najbližima i do koje mere smo bili zabrinuti za njegovo zdravlje i kako smo se svaki dan po nekoliko puta pitali da li će doći obaveštenje da je došlo do ozbiljne krize u njegovom zdravstvenom stanju. To je toliko veliki stres da ga je teško opisati - navodi Liht.
Ona podseća da tada u jednopartijskom sistemu nije bilo moguće porodici da poseti zatvorenika, ali dodaje da je to bio sistem u kome je politika bila iznad prava. Ivanović je već duže od godinu i po dana u pritvoru Euleksa, sudske instance koja, kako primećuje Liht, mora da bude mnogo efikasnija i ozbiljnija nego što su pravosudni sistemi naših zemalja, a to što njegovoj porodici nije dozvoljeno da ga poseti u zatvoru kosi se sa osnovnim civilizacijskim i demokratskim principima vladavine ljudskih prava.
- Pitam se u kojoj meri je tako dug pritvor u stvari gaženje osnovnih ljudskih prava gosodina Ivanovića, verovatno formalno pravno nije, ali sam zapanjena da je on zatvoren i da se očigledno tek onda pripremao ceo proces - navodi Liht i dodaje da je zatečena činjenicom da do sada nije bilo ozbiljnih svedoka koji bi potvrdili ono što se nalazi u optužnici.
Liht, podsetivši da je Ivanović pre 12 dana počeo štrajk gladju, što je, prema njenom mišljenju, poslednje sredstvo na raspolaganju čoveku u njegovoj situaciji u borbi za svoja prava, ističe da porodici nije dozvoljeno da ga poseti što se kosi sa osnovnim civilizacijskim i demokratskim principima vladavine ljudskih prava.
- Ne smemo da zaboravimo da i oni koji su u zatvoru i i oni koji su u Hagu u pritvoru imaju ljudska prava. Bili smo jako osetljivi svi sa ovih prostora ukoliko smo imali dojam da se njihova prava krše...Tako ja danas mislim da se krše osnovna prava Olivera Ivanovića - navodi Liht.
Ona veruje i da će takav odnos prema Ivanoviću sigurno uticati i na odnose Srbije i Kosova, izmejdu ostalog, i zbog toga što može da smanji već dostignut nivo poverenja.
Ističe pri tom i da se nada da briselski dijalog, koji je važniji od svakog pojedinačno i izuzetno bitan za budućnost Srbije i Kosova, ali i celog regiona, neće biti ugrožen.
Ona je unapred odbacila bilo kakav prigovor da njeno istupanje predstavlja pokušaj uticaja na sudije.
- Ne mogu da se otmem utisku da se kažnjavaju umereni. Oliver Ivanović je svih ovih godina dokazao da je umereni političar, odmeren, spreman na kompromise. Ako je to tako, ako su umereni i odmereni, oni koji razmišljaju o budućnosti, oni koji mogu da se nadju u situaciji kao što je njegova, onda zaista mislim da imam mnogo prostora za zabrinutost - navodi Liht.
Prema njenim rečima, obrazloženje da će Ivanović da pobegne, da će da ugrožava objektivno svedočenje i da će da vrši pritisak na svedoke izvan je svega onoga što je mogla da očekuje.
- Zaista se nalazimo u jednoj vrlo složenoj situaciji i ja se nadam da će svi, uključujući i sudije, imati više razumevanja za neophodnost da ovaj proces ubrzaju i da, baš zato što u današnjem saopštenju ističu da je svako nevin dok se ne dokaže drugačije, razmotre mogućnost da se Ivanoviću omogući da se brani sa slobode - navodi Liht.
Kaže da slučaj prati od trenutka kad je Ivanović uhapšen i dodaje da se nadala da će on brzo doći do mogućnosti da odbrani sebe, što bi moralo da bude obezbedjeno svakom pojedincu koji se nadje u takvoj situaciji da bude osumnjičen za neko delo.
Navodi da Ivanovića poznaje dugi niz godina i dodaje da je Ivanović bio redovni sagovornik u svakoj prilici kada se razgovaralo o tome kako približiti Beograd i Prištinu, Srbiju i Kosovo, kako naći način da se ostvari ozbiljan dijalog i izgradi situaciju u kojoj bi se dva društva srela i prevazišla svoje probleme kroz dijalog.
- Ne znam broj medjunarodnih konferencija na kojima smo zajedno učestvovali, ali zato znam da nije bilo prilike u kojoj smo ga pozvali a da se on nije odazvao - navodi Liht.
Ona dodaje da je time što je njegovoj porodici zabranjeno da ga poseti doveden u pitanje osnovni princip poštovanja ljudskih prava, ali i humanosti, što nijedno demokratsko društvo ni susdstvo ne sme da dozvoli.
Liht je porodici Olivera Ivanovića poručila da treba da imaju snage da se iznesu sa ovom situacijom i dodala da se nada da će Ivanović uskoro prestati sa štrajkom jer ništa nije vredno ljudskog života.
- Sigurna sam da će se pre ili kasnije dokazati ono što on tvrdi da je njegova istina i što mnogi misle da će da bude krajnji rezultat - ističe Liht.
Ona kaže da je verovala da nikad više posle dolaska demokratije na naše prostore, a borili smo se mnogo da bi ovaj prostor bio demokratski, "neću biti u situaciji da dajem ovakvu izjavu".