Vesti
Politika
U septembru sastanak Nikolića sa članovima Predsedništva BiH
20.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
U septembru sastanak Nikolića sa članovima Predsedništva BiH
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio je danas da će Predsedništvo BiH 10. septembra imati sastanak sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
"Verujem da ćemo do 10. septembra imati razgovore sa Nikolićem, čime bismo zatvorili ciklus razgovora predsednika susednih zemalja, jer sam sa Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao pre nekih 15 dana", istakao je Čović.
Na druženju s novinarima u Sarajevu, on je podsetio da je Nikolić trebalo da poseti BiH, ali da je ta poseta otkazana nekoliko dana pre obeležavanja stradanja Bošnjaka u Srebrenici.
"Shvatio sam da je nužda da što pre sednemo, jer bojim se da događaji u Srebrenici, koliko god smo to mi svojom posetom Beogradu i razgovorom sa (premijerom Srbije Aleksandrom) Vučićem koliko-toliko amortizirali, dali mu neku drugu sliku, mislim da je neophodno razgovarati sa predsednikom Srbije, kako bi na neki način stvorili taj duh i međusobnog poverenja i kolegijalnog odnosa, jer ja ne vidim drugog načina od stalne komunikacije, razgovora", naglasio je Čović.
On je kazao da je sasvim svejedno gde će biti razgovori sa Nikolićem, u BiH ili u Srbiji.
Čović je podsetio da je nedavno posetio Crnu Goru i razgovarao sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem, a najavio je da bi u septembru BiH ponovo trebalo da poseti hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Čović je rekao da je bitno održavati skladne odnose između tri susedne zemlje i BiH, ocenivši da je BiH osnova svih rešenja na Balkanu.
"Nije cilj nešto deliti u BiH, već nešto olakšati kako bismo realizovali svoj evropski put i rešili se ekonomsko-socijalnih problema. Verujem da ima smisla ulagati u energiju i davati doprinos u pravljenju izvrsnih dobrosusedskih odnosa", poručio je Čović.