Vesti
Politika
Đurić: ZSO je direktno vezana za Srbiju
26.08.2015. 20:00
Izvor: RTS
Đurić: ZSO je direktno vezana za Srbiju
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da će Zajednica sprskih opština imati konkretna izvršna ovlašćenja, da će zaposleni imati status državnih službenika, što znači da je ZSO javna insititucija, koja će biti direktno finansirana iz Srbije i oslobođena poreza, carina i dažbina Prištine.
"To što su ponavljali albanski političari, da ZSO neće biti ništa više od nevladine organizacije - palo je u vodu pred tekstom usaglašenim između našeg i pokrajinskog premijera", rekao je Đurić na konferenciji za novinare.
On je naglasio da je ZSO, kao temelj opstanka srpskog naroda na KiM, dobila svoj politički i formalni temelj u sporazumu koji je juče uslaglašen u Briselu.
Zaposleni u ZSO imaće status družavnih službenika, i to je upisano u principe sporazuma i znači da je "Zajednica i zvanično javna insitutcija", navodi Tanjug.
"To govori o ovlašćenjima - ZSO će imati političke organe karakteristične za autonomne celine, Skupštinu koja će donositi političke odluke i samostalno odlučivati o sadržini Statuta, samostalno će ga i usvojiti", kazao je Đurić.
Naglasio je da ZSO ima nešto što nikada ni jedna institucija u prethodnih 15 godina nije imala - a to su direktne institucionalne veze sa Srbijom.
"ZSO, i tako napismeno stoji, biće direktno finansirana od strane Republike Srbije, a mi ćemo otvoriti vrata i za međunarodne donacije za šta je već iskazano interesovanje", rekao je Đurić.
ZSO će, kako je dodao, imati i Veće, kao izvršni organ zajednice, koje će sprovoditi odluke Zajednice koje donosi Skupština, a odluke će biti izvršne i obvezujuće za građane na teritoriji Zajednice.
"Taj bord će biti oslonjen na jaku administaraciju, sačinjenu od ljudi koji imaju status državnih slžbenika", kazao je Đurić.
Dodao je da će ZSO biti u ekonomskom smislu samostalna, izuzeta od poreza, čarina i bilo kakvih dažbina insitucijama u Prištini.
"To možda i više govori o njenom autonomnom karakteru i suštinskom institucionalnom mestu u našem i pokrajinskom sistemu", naglasio je Đurić.

Snabdevanje i prekidač u srpskim rukama
Kada je reč o energetici, Đurić je rekao da je energetski sistem na severu Kosova i Metohije ostao je u našim rukama, kao i prekidač za struju i dodao da je to velika pobeda Srbije.
Srbija i Elektroprivreda Srbije i nastaviće preko svojih ćerki kompanija da snabdeva i distribuira struju stanovnicima severa KIM, rekao je Đurić
On je dodao da je od sporazuma o energetici najviše strepeo zbog ekonomskih i političkih poslediča tog sporazuma, ali je istakao da je energetski sistem na severu Kosova i Metohije ostao je u našim rukama, što je velika pobeda Srbije.
Đurić je rekao da treba učiniti sve da ćerke kompanije EPS-a budu ekonomski održive i da se poboljša naplata struje na severu KIM.