Vesti
Društvo i ekonomija
Srpski mirovnjaci ispraćeni na Kipar
15.09.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Srpski mirovnjaci ispraćeni na Kipar
U kasarni Car Lazar u Kruševcu danas su svečano ispraćeni pripadnici pešadijskog voda 246 bataljona ABHO Vojske Srbije, koji idu u nadzornu misiju Ujedinjenih nacija (UN) na Kipru.
Srećan put, dobro zdravlje, uspešno izvršavanje zadatka i povratak im je poželeo zamenik komandanta Kopnene vojske, general-major Želimir Glišović u ime ministra odbrane Bratislava Gašića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i u ime komandanta Kopnene vojske, general-potpukovnika Milosava Simovića.
Glišović je rekao da je Srbija uvek bila privržena idejama i ciljevima UN i odlučna u očuvanju mira i bezbednosti u svetu. Rekao je i da međunarodnim angažovanjem Vojska nastavlja tradiciju učestvovanja u multinacionalnim operacijama UN započetu 1956. na Sinaiju, i da potvrđuje čvrsto opredelje Srbije da doprinosi poštovanju međunarodnog prava i mira.
U zonama operacija UN i EU su sada 223 pripadnika Kopnene vojske - na Kipru, u Libanu, u Kongu, Liberiji, Somaliji, Obali Slonovače i Cetralnoafričkoj Republici.
Na Kipar na šest meseci odlazi 45 pripadnika Vojske Srbije, od kojih je 37 iz kruševačkog 246. bataljona ABHO.
Srbija u toj mirovnoj misiji učestvuje od 2011. godine u okviru mađarsko-slovačkog kontigenta, a ovo je deveta rotacija.
Multinacionalna operacija UN-a je na Kipru uspostavljena je pre 51 godine radi sprečavanja sukoba tamošnjih Grka i Turaka.
Svečanosti su prisustvovali rođaci vojnika koji odlaze u misiju, predstavnici lokalne samouprave i crkve.