Vesti
Društvo i ekonomija
Održan "Roma prajd" u Beogradu
25.09.2015. 20:00
Izvor: RTS
Održan "Roma prajd" u Beogradu
U Beogradu je održan prvi "Roma prajd" koji su predstavnici romske zajednice i nekoliko nevladinih organizacija organizovali kako bi ukazali na problem izražene diskriminacije i siromaštva među pripadnicima ove nacionalne manjine.
Povorka uz romske zastave i muziku pošla je ispred zgrade Vlade Srbije, a završiće se ispred "Mikser hausa", gde počinje Festival romske kulture i aktivizma, prenosi Beta.
"Okupili smo se da promovišemo našu kulturu. Kultura i tradicija su naš najbolji zaštitni znak", rekao je član organizacionog odbora Festivala romske kuture Dragan Gračanin.
Gračanin je istakao da su problemi romske zajednice višestruki.
"Sve veći broj Roma završava fakultete, a u toj populaciji i dalje postoji 95 odsto radno sposobnog stanovništva koje nigde ne radi. Među Romima je za 20 godina kraći životni vek nego među ostatkom staovništva. Uslovi života tog stanovništva su katastrofalni", ukazao je Gračanin.
Istakao je da je potrebno sistemski rešiti probleme Roma, a jedan od koraka je donošenje zakona koji sprečava prinudno iseljavanje bez trajnog smeštaja.
"Roma prajd" su u znak solidarnosti podržali predstavnici Parade ponosa.
"Mislim da je obaveza svakog građanina da podrži svaku zajednicu koja je ranjiva i diskriminisana u Srbiji. Nedostaje nam solidarnosti. Ovo je protest protiv diskriminacije, a u znak solidarnosti s našim sugrađanima", kazao je član organizacionog odora Parade ponosa Goran Miletić.
"Roma prajd" podržala je i predstavnica Evropskog parlamenta Soraja Post koja je istakla da Rome treba uključiti u sve društvene tokove i omogućiti im ravnopravne uslove života.
U organizacionom odboru današnje manifestacije je devet romskih organizacija, a još deset ju je podržalo.