Vesti
Politika
Održan "Roma prajd" u Beogradu
25.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
Održan "Roma prajd" u Beogradu
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija pridaje izuzetnu važnost privrednoj saradnji sa Rusijom i zainteresovana je za što snažnije prisustvo ruskih firmi i ruskog kapitala na srpskom tržištu.
- Vlada Srbije podržava nastavak svih institucionalnih kontakata između naših prijateljskih zemalja koji imaju za cilj jačanje privrednih veza - rekao je Dačić u Palati Srbija, na zasedanju Radne grupe za unapređenje trgovinsko-ekonomske saradnje i usavršavanje mehanizama trgovine između Srbije i Rusije.
Dačić je istakao da je realno očekivati da će u narednom periodu biti zabiležen ne samo rast ruskih investicija, već i rast izvoza iz Srbije u Rusku Federaciju i da Beograd očekuje angažman na daljoj liberalizaciji međusobne trgovine.
- Očekivano je da će, osim već tradicionalnog izvoza poljoprivrednih proizvoda i građevinskih usluga, biti iskorišćene i druge mogućnosti koje nudi srpska privreda, naročito u oblasti turizma i auto-industrije - naveo je on.
Dačić je podsetio da je Rusija strateški politički, ekonomski i jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.
- Naglašavam da su veoma dobri politički odnosi omogućili stabilnu osnovu za unapređenje sveukupne saradnje i time doprineli da Ruska Federacija bude među najznačajnijim privrednim partnerima Srbije - i kao izvozna destinacija za srpsku robu i kao strani investitor - dodao je on.
Dačić, koji je kopredsednik srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, ponovio je opredijeljenost Vlade Srbije za razvoj sveukupnih odnosa sa Rusijom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Jedan od glavnih zadataka ovog komiteta je da ukaže na oblasti gde postoje neiskorišćeni potencijali za još dinamičniju ekonomsku saradnju.
Dačić je rekao da su počele pripreme za
posetu srpskog premijera Aleksandra Vučića Moskvi koja bi trebalo da bude narednog meseca.
On je pojasnio da će do te posete doći posle sednica Mešovitog komiteta za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, koja bi trebalo da bude održana 21. do 23. oktobra u Beogradu.