Vesti
Politika
Davenport: Otvorene granice temelj dobrih odnosa
28.09.2015. 20:00
Izvor: RTS
Davenport: Otvorene granice temelj dobrih odnosa
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kaže da je veoma pozitivno to što je granica između Hrvatske i Srbije otvorena i poručio da su otvorene granice - temelj dobrih odnosa.
Moj stav je da ne bi trebalo da dolazi do zatvaranja granica između Srbije i zemalja članica EU, jer su otvorene granice - kamen temeljac naših odnosa, slobodne tregovine i slobodnog kretanja građana, rekao je novinarima Majkl Davenport, prenosi Tanjug.
Davenport je dodao i da je sada prilika da se uđe u novu fazu, kada je reč o tome, i da svaki naredni korak treba da bude proporcionalan, u skladu sa zakonima i međunarodnim obavezama.
Davenport je prisustvovao konferenciji "Na pragu uspešne reforme javnih politika" u Beogradu, prenosi Beta.
Reforma javnih politika u Srbiji nije potrebna samo zbog usklađivanja s propisima Evropske unije (EU), već i zbog same države i njenih građana, zaključeno je na toj konferenciji.
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić izjavio je da svaka dobra reforma javnih politika mora da počiva na ljudima koji su zaposleni u državnoj upravi. "Zato je neophodna obuka državnih službenika", rekao je Maravić.
Evropska unija finansijski je podržala projekat, Davenport je rekao da projekat predstavlja deo šireg programa pomoći EU Srbiji u naporima da reformiše javnu upravu.
Davenport je ocenio da će projekat omogućiti bolje strukturiran dijalog o javnim politikama, veću političku posvećenost toj temi, delotvorno planiranje procesa javnih politika, kao i praćenje reformi.
Kako je ocenila direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike (koji je glavni korisnik projekta) Jasna Atanasijević rekla je da projekat predstavlja "udaranje temelja za reformu javnih politika".