Vesti
Politika
Dačić: Srbija je partner svakoj članici UN koja teži ka miru
29.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Srbija je partner svakoj članici UN koja teži ka miru
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Njujorku da Srbija značajno doprinosi mirovnim snagama u misijama UN u čemu je lider u svom regionu, te da je partner svakoj članici UN koja nastoji da kroz aktivnu saradnju doprinese dugotrajnom miru i prosperitetu u svetu.
- Čvrsto smo opredeljeni za aktivnu ulogu u promovisanju održivog mira i razvoja, osnove za pomirenje, razumevanje, stabilnost i prevenciju obnavljanja konflikata. Neophodno je da ujedinimo volju i napore na izazovnom, ali i uzvišenom putu mira u svetu - poručio je on u ponedeljak u obraćanju na Samitu lidera o mirovnim operacijama.
Dačić je izrazio ponos što se Srbija nalazi među prvih osam zemalja na evropskom kontinentu po broju pripadnika koji učestvuju u misijama uspostavljanja i održavanja mira pod okriljem UN, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
- Danas blizu 350 pripadnika iz Srbije učestvuje u mirovnim operacijama u svetu. Želim da istaknem i da Srbija, kao država čiji je prioritetni cilj integracija i članstvo u EU, takođe učestvuje i u Misijama EU - rekao je Dačić.

Planiramo da povećamo angažovanja u mirovnim misijama
Kako je naveo, u narednom periodu Srbija planira da poveća nivo angažovanja novim učešćem inženjerijskih jedinica, konkretno inženjerijske čete opšte namene, zatim medicinskog tima za evakuaciju vazdušnim putem i učešćem do tri štabna oficira u mirovnoj operaciji UN MINUSMA.
- Imajući navedeno u vidu, kao i dosadašnja iskustva Srbije i našeg regiona, opredeljeni smo i jasno posvećeni procesu izgradnje i očuvanja mira. U tom kontekstu, regionalna saradnja, pomirenje i razumevanje osnove su našeg delovanja - poručio je šef srpske diplomatije.
Prema njegovim rečima, održavanje mira je zajednička odgovornost i zahteva kontinuiran doprinos svih aktera, a politička podrška svih ima ključni značaj za ispunjavanje mandata uspostavljenih misija.
- Srbija pridaje veliki značaj ključnoj ulozi Ujedinjenih nacija u promovisanju i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti i smatra mirovne operacije za jedan od najznačajnijih instrumenata za trajni mir u svetu - istakao je on, dodavši da je u cilju poboljšanja delovanja misija na terenu neophodno mobilisati dodatne i konkretne kapacitete.

Dodatno razviti i unaprediti obuku
On je poručio da se Srbija slaže sa potrebom institucionalnih reformi i podržava napore čiji je cilj povećanje efikasnosti i operativnosti mirovnih snaga, uključujući i upotrebu modernih tehnologija.
- Smatramo da je potrebno dodatno razviti i unaprediti obuku za učešće u mirovnim operacijama. Snažno se zalažemo za jačanje sveobuhvatnog tretmana uzajamno povezanih pitanja bezbednosti i razvoja, kao i promociju većeg učešća žena - poručio je Dačić.
On je dodao da Srbija kao predsedavajuća OEBS povećanu pažnju poklanja ulozi regionalnih organizacija u mirovnim misijama, i smatra da partnerstva između globalne organizacije, poput UN, i regionalnih organizacija, postaju sve važnija.
- Rukovodeći se tom idejom organizujemo i prateći događaj na marginama ovogodišnje generalne debate 70. zasedanja Generalne skupštine UN, posvećen mirovnim operacijama OEBS-a, koji će se održati 1. oktobra - zaključio je Dačić.