Vesti
Politika
Zvaničnik NATO: Srbija može da igra lidersku ulogu u regionu
01.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Zvaničnik NATO: Srbija može da igra lidersku ulogu u regionu
Vršilac dužnosti pomoćnika generalnog sekretara za javnu diplomatiju NATO Ted Vajtsajd izjavio je danas da Srbija može da igra lidersku ulogu u regionu i izrazio zadovoljstvo napretkom u partnerskim odnosima Srbije i NATO.
On je, u izjavi Tanjugu na 5. Beogradskom bezbednosnom forumu, ocenio da je to sjajan međunarodni forum sa dobrim govornicima, timovima i temama, a naročito je pohvalio mogućnost koja je data mladima da postavljaju pitanja iskusnijim panelistima o međunarodnim odnosima.
"Mislim da je to dobro, jer Srbija može da igra lidersku ulogu u regionu", istakao je Vajtsajd, dodavši da NATO sa zadovoljstvom podržava ovaj skup kao važan vid odnosa sa Srbijom.
On je, takođe, izrazio zadovoljstvo napretkom u partnerskim odnosima Srbije sa NATO i podsetio da su srpski političari nedavno boravili u Briselu što je, kako je naveo, bila prilika da se intenzivira politički dijalog.
Ukazao je i da je između NATO i Srbije potpisan i ratifikovan Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP), kao i da je usaglašen i ratifikovan sporazum o statusu snaga u Partnerstvu za mir.
"Optimista sam, partnerstvo ima sve osnove da uspe, jer će za mnoga ministarstva biti interesantna i relevantna saradnja sa NATO na istim izazovima", rekao je sagovornik Tanjuga.
Srbiju i NATO čeka dosta posla na naučnim programima, precizirao je on, napomenuvši da NATO želi da pokaže da nije vezan samo za vojne sposobnosti, već da može da pruži i praktične rezultate u oblasti nauke, naučnog istraživanja, civilnog planiranja u vanrednim situacijama...
Vajtsajd je dodao da trenutno radi na razvoju javne diplomatije.
"Moramo da jasno stavimo do znanja NATO-u da se u Srbiji radi dobar posao i nadam se da možemo da doprinesemo tom radu, kako bi srpski građani bolje shvatili partnerstvo sa NATO-om", zaključio je on.