Vesti
Politika
Saradnja Srbije i Vijetnama u usponu
07.10.2015. 20:00
Izvor: RTS
Saradnja Srbije i Vijetnama u usponu
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je u oproštajnu posetu ambasadora Vijetnama u Beogradu Tran Ksuan Tuju i tom prilikom rekao da ga veoma raduje to što je saradnja dveju država ponovo u usponu.
Srbija je imala jedan težak period krize, tokom kojeg je zapostavila odnose sa svojim tradicionalnim prijateljima, kao što je Vijetnam. Sada je, srećom, to vreme za nama i veoma me raduje što je naša saradnja ponovo u usponu. Međutim, uvek može bolje, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa odlazećim ambasadorom Vijetnama, Tran Ksuan Tujom.
Predsednik Srbije i ambasador Vijetnama izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je obim trgovinske saradnje u poslednje tri godine značajno uvećan, pa je tako 2012. iznosio 93 miliona, a krajem 2014. skoro 545 miliona američkih dolara, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.
Ambasador Tran Ksuan Tuj je istakao da Vijetnam ostaje čvrsto na stavu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. On je izrazio nadu da će već sledeće godine doći do zvanične posete predsednika Srbije Vijetnamu, čime bi se još jednom demonstrirala bliskost naše dve države.
Predsednik Nikolić je upoznao ambasadora Vijetnama sa problemima koji bi bili prouzrokovani eventualnim prijemom takozvane "Republike Kosovo" u Unesko i zamolio ga da Vlada i predsednik Vijetnama obrate pažnju na interese Republike Srbije po tom pitanju.
U oproštajnu posetu ambasadora Vijetnama primio je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Tom prilikom su izrazili interes za unapređenje političkog dijaloga, razmenu poseta na visokom nivou i razvoj ekonomske, kulturne, prosvetne i drugih oblika saradnje.
U razgovoru sa vijetnamskim ambasadorom, Dačić je izrazio posebno zadovoljstvo što je u mandatu ambasadora Trana došlo do jačanja saradnje između dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Tran, koji Srbiju pokriva na nerezidencijalnoj osnovi iz Bukurešta, razgovarao je sa šefom srpske diplomatije povodom njegovog odlaska sa dužnosti ambasadora, navodi se u saopštenju.