Vesti
Politika
Pahor: Da prijateljstvo Slovenije i Srbije traje
09.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Pahor: Da prijateljstvo Slovenije i Srbije traje
Predsednik Slovenije Borut Pahor poručio je danas, nakon svečanog otkrivanja spomenika srpskom naučniku i književniku Mihailu Pupinu na Bledu, da je želja političkog rukovodstva Slovenije i Srbije da će jako i drugo prijateljstvo dva naroda trajati i u budućnosti.
Na svečanosti, kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Pahor je rekao da ne zna kakva će biti budućnost, ali da zna činjenicu da će se ići dalje.
"Molim vas da u tom smislu posmatrate i posetu srpskog predsednika i prijatelja Nikolića Sloveniji i na iskrenu želju političkog rukovodstva obeju zemalja i naroda da će se jako dugo i iskreno prijateljstvo srpskog i slovenačkog naroda nastaviti i u budućnosti", kazao je.
Podsetivši da je, kako je rekao, na prelazu dva veka bilo i nekih nesporazuma, Pahor je podsetio i da je nedavno bio u poseti Beogradu.
"To je bila prva poseta jednog slovenačkog predsednika Srbiji od tada i sadašnja uzvratna poseta srpskog predsednika su prilika da otvorimo novo poglavlje", rekao je.
Reč je o poglavlju u kome dva suverena naroda, dve suverene države žele da ojačaju sve što ih povezuje u prošlosti, pa i Mihajlo Pupin, rekao je slovenački predsednik dodavši da pre svega dve države treba da povezuje, kako je rekao, dobra, sigurna i mirna budućnost.
Prisutne je na svečanosti pozdravio gradonačelnik Bleda Janez Fajfara zahvalivši Srbiji i Republici Srpskoj na poklon spomeniku Mihajlu Pupinu.
"Želim da ovaj dan i ovaj spomenik budu podsetnik i jednom i drugom narodu kako slovenačko srpsko prijateljstvo više nikada nebi bilo ugroženo", rekao je gradonačelnik Bleda.