Vesti
Politika
Ditman: Nemačka ne traži od Srbije da prizna Kosovo, nema dodatnih uslova
14.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Ditman: Nemačka ne traži od Srbije da prizna Kosovo, nema dodatnih uslova
Nemačka ne traži od Srbije priznanje Kosova, kao uslov za otvaranje pregovaračkih poglavlja, rekao je ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman.
- Poznato je da se Nemačka unutar Evropske unije zalaže da, između ostalog, poglavlje 35 u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji bude otvoreno sada. Neosnovane su izjave da EU ili Nemačka od Srbije u tom kontekstu traži priznavanje Kosova. Nema dodatnih uslova - kazao je Ditman za B92.
On je naveo da je jasno da su u nacrtu Evropske unije o njenom zajedničkom pregovaračkom stavu u vezi sa tim poglavljem formulisani međukoraci.
- Ti međukoraci se odnose na implementaciju sporazuma dogovorenih u političkom dijalogu sa Kosovom, što je potpuno u skladu sa dosadašnjim dokumentima EU i sporazumima sa Srbijom - rekao je Ditman.
Nemački ambasador je podsetio da su u januaru 2014. godine EU i Srbija usaglasile pregovarački okvir koji je osnov za celokupni pregovarački proces Srbije sa Evropskom unijom.
U pregovaračkom okviru se ističe koliko je za napredak u pregovaračkom procesu važna implementacija Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine, te nastavak procesa normaliz acije. Nastavak procesa normalizacije važan je iz naše perspektive. U pregovaračkom okviru, takođe, utvrđeno je da na kraju pristupnih pregovora treba da bude pravno obavezujući sporazum između Srbije i Kosova o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa. Daljih uslova nema ni Evropska unije ni Nemačka - rekao je ambasador Ditman.