Vesti
Društvo i ekonomija
ARČENJE DRŽAVNOG NOVCA Prose pare za budžet pa ih troše na frizure
15.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
ARČENJE DRŽAVNOG NOVCA Prose pare za budžet pa ih troše na frizure
Dok država iz budžetskih rezervi izdvaja novac kako bi pomogla gradske budžete, pojedini gradonačelnici se ne libe da ga troše na kravate i frizure.
Krajem prošle godine na račune šest gradova (Kragujevac, Jagodina, Leskovac, Novi Sad, Niš, Novi Pazar), slilo se 996 miliona dinara iz budžetskih rezervi.
Čak trećina tog iznosa uplaćena je Kragujevcu, čiji je prvi čovek sin predsednika Srbije Radomir Nikolić.
Taj novac, koji je inače namenski, potrošen je, kako kažu u gradu Kragujevcu, za deblokadu računa grada i izmirenje dospelih obaveza prema poslovnim bankama.
Međutim, nedavno je oko 10.000 evra iz gradskog budžeta potrošeno na „poklone pažnje“ - kravate, ešarpe, kačkete, hemijske olovke.

Ogledalca i kravate
Izvor „Blica“ iz kragujevačke gradske uprave tvrdi da je ova nabavka dokaz bahatosti šumadijskih funkcionera.
- Iznos nije veliki, ali prohtevi gradonačelnika i njegove svite jesu. Tražili su metalne hemijske olovke određene gramaže i dužine, ogledalca presvučena kožom, kišobrane sa drvenom drškom, ženske ešarpe, kravate, majice i kačkete. Sve to biće upakovano u luksuzne kutije sa amblemom grada - kaže naš izvor, dodajući da je gradonačelnik Nikolić podigao i kredit od 220 miliona dinara za finansiranje deficita tekuće likvidnosti.
U kabinetu prvog čoveka Kragujevca nisu želeli da komentarišu saznanja „Blica“.

Vodopadi i fontane
Grad Jagodina se ove godine pohvalio brojnim novotarijama poput gradske fontane i velelepnog veštačkog vodopada, dok je u isto vreme dobio novac iz budžetske kase, i to u iznosu od 56 miliona dinara.
- Što vi iz „Blica“ ne pišete o fabrici koja je otvorena, o besplatnim pregledima. U 2015. smo iz budžeta dobili devet miliona dinara - kaže predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma.
Na pitanje o novcu iz budžetske rezerve, Marković kaže da su u Jagodini bile poplave, da je poplavljeno 7.000 hektara zemljišta i nekoliko sela
- Ajde, laku noć - rekao je Palma.

Ikebane i šišanje
I novosadska gradska uprava dobila je 120 miliona dinara iz budžetske rezerve, ali se nije odrekla luksuza.
Ove godine dva puta su raspisivali tender za restoran za posete zvaničnika, jednom riblji, a drugi put italijanski, sa posebnim zahtevima kada je hrana u pitanju: nekoliko vrsta predjela, 14 vrsta ribe, 13 vrsta jela sa roštilja, kao i 27 vrsta alkoholnih i bezalkoholnih pića...
Novi Sad je ostao upamćen i po „budžetima za ulepšavanje“ što enterijera sa cvećem, ikebanama i drugim dekoracijama, ali i zaposlenih, za friziranje.

Putovanja po svetu
Leskovački gradonačelnik Goran Cvetanović, čiji je grad dobio 200 miliona dinara iz budžetske rezerve, nije trošio novac na frizure ali jeste, bar kako kaže opozicija u ovom gradu, na putovanja u inostranstvo.
To je Leskovčane koštalo 326 miliona dinara za dve godine ali, kako tvrde, Cvetanović nije doveo nijednog investitora.
Međutim, on za „Blic“ tvrdi suprotno.
- Kupili smo preduzeće „Jugekspres“. Tu će fabrika „Jura“ uložiti 15 miliona evra u nov pogon, gde će biti zaposleno više od 1.000 ljudi. Novac koristimo i za izgradnju gradskog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda - kaže Cvetanović.