Vesti
Politika
Bekman-Dirkes: Nema nikakvih novih uslova za Srbiju
19.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Bekman-Dirkes: Nema nikakvih novih uslova za Srbiju
Direktor Konrad Adenauer Fondacije u Beogradu Norbert Bekman-Dirkes izjavio je da nema novih uslova za članstvo Srbije u EU.
On je naveo da je u kontekstu evrointegracija veoma važno da se razgovara o odnosima Beograda i Prištine, čemu je posvećena i konferencija "Razumljivo o Evropi", koju sutra u Beogradu ta fondacija organizuje zajedno sa Centrom za savremenene politike.
Bekman-Dirkes je u izjavi Tanjugu, uoči konferencije na kojoj će mnogobrojni učesnici iz zemlje i EU govoriti na temu "Pristupni pregovori Srbije i normalizacija odnosa Beograda i Prištine", istakao da je pitanje tih odnosa tema koja je bila od velikog značaja u svim dosadašnjim razgovorima Srbije sa evropskim partnerima.
Upitan da li postoje novi uslovi Srbiji na putu ka članstvu u EU, Bekman-Dirkes je odgovorio: "Ne".
- Moj odgovor je jasan i jednostavan. U celokupnom procesu integracije nije bilo novih uslova. Svi uslovi koji su razmatrani su odavno upisani, i to pre više meseci i godina. Svi uslovi su dugo poznati. Radi se o otvorenom i iskrenom procesu pregovaranja na obe strane. Zato je opasno kada se govori o novim uslovima koji ne postoje - ukazao je Bekman-Dirkes.
Prema njegovim rečima, sutrašnja konferencija veoma je bitna radi daljeg praćenja aktuelnog procesa evropske integracije, te razgovora o daljim koracima, kao i podsećanje da je pravac ka EU važan.
- Potrebno je suočiti se sa tim temama iako uvek podstiču emocije. Zato je značajno da postoji javni forum na kojem je moguće o tim temama javno diskutovati i zajednički doprinositi napretku - podvukao je, on ističući da je skup prilika da se još jednom iskaze privrženost evropskom tolerantnom suživotu, koji odlikuje EU.
Bekman-Dirkes ne veruje da su prošlonedeljne vesti u vezi pristupnog procesa Srbije ugrozile privrženost evropskom putu.
- Kada pogledam srpsku realnost, osećam da ljudi žele Evropu. Znam da je poltička orijentacija stranaka okrenute ka Evropi. Znam i ustavnu realnost Srbije i ona mora biti uzeta u obzir. Ne može se jednostavno preći preko činjenica. Napredak koji je postignut u Briselu je bio veliki i korak u pravom smeru ka Evropi - istakao je on.
Direktor Konrad Adenauer Fondacije u Beogradu uveren je da će biti moguće otvaranje prvih poglavlja sa Srbijom do kraja godine.
- Meni tako izgleda kao da će biti moguće otvoriti prva poglavlja. Veoma je teško prognozirati nešto, ali diskusija o otvaranju poglavlja je konkretnija nego što je bila početkom godine. Puno je učinjeno od tada. Napori su preduzeti u Briselu, u Beču, između Albanije i Srbije preduzeti su značajni koraci koji nisu bili laki - objasnio je on, dodajući da je izvanrednim radom dat doprinos otvaranju poglavlja.