Vesti
Društvo i ekonomija
Sertić: Ne smem da objavim ugovor za Železaru
20.10.2015. 20:00
Izvor: RTV
Sertić: Ne smem da objavim ugovor za Železaru
BEOGRAD - Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je danas da bi prekršio zakon kada bi objavio ugovor o uvodjenju profesionalnog menadžmenta u Železaru "Smederevo" bez saglasnosti partnera, odnosno HPK Inženjeringa.
"Strani investitor ne želi da dodje u zemlju u kojoj zna da će pred kamerama morati da pregovara. Onog momenta kada kompanija HPK bude saglasna da se ugovor objavi, on će biti objavljen", rekao je Sertić novinarima u Skupštini Srbije.
Istakao je da odluku o tome da li je nešto tajno ili nije u poslovnim ugovorima donosi Komisija za zaštitu konkurencije.
Sertić je predložio da svi zaintresovani za problematiku objavljivanja takvih podataka "sednu za sto", od poverenika za zaštitu informacija, pa do svih drugih, i da se tada napravi plan šta je to što treba da se izmeni u zakonima kako bi bio napravljen održiv i izbalansiran nivo i čista situacija šta su to zaštićeni podaci.
Obrazloženje Šubare teško će promeniti odluku vlade
Sertić je izjavio da je stiglo obrazloženje Ljubomira Šubare na odluku vlade da bude udaljen s pozicije direktora Agencije za privatizaciju, uz opasku da ne veruje da će tu pročitati nešto što do sada već nije poznato i što bi moglo da promeni tu odluku.
Sertić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će ministarstvo u narednih nekoliko dana dati i svoje obrazloženje, a zatim će predložiti Vladi Srbije konačno rešenje za taj slučaj.
"Ne verujem da može da se desi nešto što će Šubara da ubaci u obrazloženje, a što mi već nismo znali i što će promeniti odluku vlade", rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, ako vlada donese odluku o razrešenju Šubare, imenovaće nekoga kao vršioca dužnosti.
"Naša ideja je da u novembru ili decembru ove godine izađemo sa novim zakonom koji će regulisati rad Agencije za privatizaciju, a namera je da se ta agencija ugasi budući da se i proces privatizacije privodi kraju", rekao je Sertić.
Upitan da li to znači da u 2016. neće postojati Agencija za privatizaciju, on nije mogao precizno da odgovori, jer, kako je naveo, to zavisi od nekih činilaca, te da će i za gašenje Agencije biti potreban prelazni period, od 30, 60 ili 90 dana...
"Ako poslanici usvoje naš predlog biće dat prelazni rok, ali svakako je ideja da Agencija za privatizaciju više ne postoji u ekonomskom sistemu Srbije", rekao je Sertić i dodao da je takođe ideja i da mali broj od 300 zaposlenih u Agenciji preuzme Ministarstvo privrede.
Sertić je poručio da privatizacija postaje prošlost, i podsetio da 31. decembra društvena imovina neće postojati automatski, te da će se ceo prostor za upravljanje stečajevima redizajnirati.
Vlada Srbije je početkom oktobra 2015. donela rešenje o udaljenju sa dužnosti direktora Agencije za privatizaciju, na predlog ministra privrede.
Ministarstvo privrede saopštilo je da je zatražilo udaljenje Ljubomira Šubare sa mesta direktora Agencije za privatizaciju zbog brojnih propusta u radu, navodeći da Agencija nije radila ažurno u korist investicija, već je nastavila dugogodišnji inertan rad.