Vesti
Društvo i ekonomija
Jug Srbije 80 odsto ekonomski slabiji od proseka zemlje
21.10.2015. 20:00
Izvor: Alo.rs
Jug Srbije 80 odsto ekonomski slabiji od proseka zemlje
Ekonomska snaga jugoistočne Srbije manja je 80 odsto od republičkog proseka, a u poslednje tri godine svega 7,7 odsto ukupnih državnih podsticaja stiglo je u ovaj deo zemlje, rečeno je danas na tribini u Skupštini grada Niša.
Na skupu o unapređenju privrede na jugoistoku zemlje učestvovali su ekonomski stručnjaci, privrednici, narodni poslanici, političari i predstavnici gradske uprave niša, kao i niških nevladinih organizacija.
Zamenik gadonačelnika Niša Ljubivoje Slavković rekao je da su za ravnomeran regionalni razvoj neophodni strategija ekonomskog razvoja i posebne stimulacije za ulaganja u ovaj deo zemlje.
"Ne možete istim merama podržavati investicije ovde, u Vojvodini i Beogradu. Ukoliko budemo imali auto-put od Beograda do Subotice i duplu prugu izemeđu ova dva grada, zašto bi neko došao u Crnu Travu ili Leskovac gde se auto-put grad godinama i još nije završen", kazao je Slavković.
On je istakao da je neophodno restrukturiranje investicija koje dolaze na jug zemlje i vezivanje investitora ne samo za jeftinu radnu snagu, već i za druge resurse, poput poljoprivrede i stočarstva.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović naglasio je da je za ekonomski oporavak juga Srbije potrebno najpre dobro osmisliti regionalnu politiku i definisati mere za podsticaj nerazvijenih područja poput stimulativne poreske politike.
"Ovom delu zemlje potrebna je i jedna velika investicija poput "Fijata", koja bi oko sebe okupila male privredne subjekte" kazao je Stojanović.
Prema njegovim rečima hitno je potrebno osmisliti način da se zaustavi odliv stanovništva naročito prema inostranstvu, jer se bez kvalitetnih ljudi ne mogu da ostvare ni najbolje poslovne ideje.
Predstavnik organizacije "E-tvrđava" Aleksandar Marinković rekao je da su zabrinjavajući i demografski podaci, jer je između dva poslednja popisa, od 2002. do 2011. godine broj stanovnika na jugoistoku Srbije smanjen za skoro 186.000, dok je broj stanovnika Beograda povećan za 98.000.
"Od 21 devastirane opštine u Srbiji, čak 19 je na jugoistoku zemlje. Na drugoj strani, od 20 opština sa razvijenošću iznad republičkog proseka samo tri su na ovom području i to su Niš, Zaječar i Požarevac", rekao je Marinković.