Vesti
Politika
Vučić sa predsednikom Evropske narodne partije
22.10.2015. 20:00
Izvor: RTS
Vučić sa predsednikom Evropske narodne partije
Premijer Aleksandar Vučić, sastao se u Madridu sa predsednikom Evropske naredne partije Žozefom Dolom sa kojim je razgovarao o Kosovu, migrantskoj krizi, ekonomskim reformama i regionalnoj saradnji.
Vučić učestvuje na Samitu šefova država i vlada iz redova Evropske narodne partije u Madridu, prenosi Tanjug.
Premjer je istakao da Srbija posle sednice Izvršnog saveta Uneska prolazi kroz težak period, ali da će imati dovoljno snage, volje i borbenosti da podiže svoju ekonomiju, ugled i da čuva svoje interese.
Vučić je zahvalio Dolu zbog brige koju pokazuje po pitanju stabilnosti Balkana i istakao da Srbija od evropskih partnera očekuje konkretne predloge za rešenje migrantske krize, kao i da je spremna da pomogne u rešenju problema, iako nije deo Evropske unije.
Vučić je, kako se navodi u saopštenju Vlade, rekao i da strahuje da bi moglo doći do destabilizacije regiona ukoliko predlozi za rešenje migrantske krize ne stignu brzo.
Dol je pohvalio Srbiju zbog reformi koje vlada sprovodi, kao i ponašanje Srbije tokom migrantske krize.
Pomenuo je da je juče, tokom svog izlaganja u Madridu, izrazio zabrinutost za situaciju u regionu i zatražio od evropskih lidera da što pre nadu rešenje za nastalu situaciju.
Vučić će se danas tokom popodneva obratiti evropskim liderima u kongresnom centru u Madridu.
Samit u Madridu prilika je za razmenu iskustava, budući da će na njemu učestvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i mnogi drugi lideri zemalja, predsednici svojih partija.
Vučić je sinoć razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o ekonomskoj saradnji dve zemlje, kao i o projektu brze pruge Beograd - Budimpešta i drugim zajedničkim projektima koji će ojačati ekonomiju dve zemlje.
Vučić i Orban razgovarali su i o načinima postupanja tokom migrantske krize.