Vesti
Politika
Dačić: Ne patim ja za Titom, nego žalim što nemamo takvu spoljnu politiku
23.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Ne patim ja za Titom, nego žalim što nemamo takvu spoljnu politiku
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je, povodom glasanja Crne Gore i Makedonije u Izvršnom savetu Uneska, da će se podrška koju su pružile usvajanju predloga da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju odraziti na njihove odnose sa Srbijom. On je još rekao i da ne pati za Titom, ali da mu je žao što Srbija nema takvu spoljnu politiku kao što je Jugoslavija imala u to vreme.
- Ostaće mrlja na našim odnosima. Pošto Crna Gora i Makedonija ne gledaju na nas kao na prioritet, neće ni oni nama to biti - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje studenata na tribini "Položžaj Srbije u međunarodnim odnosima" na Fakultetu političkih nauka.
Kako je rekao, imaće i oni neki zahtev u međunarodnim organizacijama koji Srbija neće podržati.
Dačić se zapitao kako je moguće da te zemlje ne prave razliku između onoga što je bitno za Srbiju i nekih poteza kojim su, kako je rekao, hteli da pošalju poruku Zapadu.
Prema njegovim rečima, pitanje članstva Kosova u Unesku nije isto to što i pitanje članstva u Međunarodnom olimpijskom komitetu.
- Jedno je guranje lopte, a drugo su Dečani - naglasio je on.
Ministar spoljnih poslova izjavio je danas i da je potrebno da Srbija prihvati da je mala zemlja i da bude svesna svog položaja u svetu, ali i da "mora da ojača svoju spoljnu politiku i međunarodni položaj".
- Srbija mora da se kreće ka svom cilju, Evropskoj uniji, oslobođena iluzija i mitova o svojoj veličini, ali mora da zna i šta je njen državni interes - rekao je Dačić na tribini.
On je kazao da ne pati za bivšom Jugoslavijom već za spoljnom politikom.
- Ne patim ja za Titom, nego žalim što nemamo takvu spoljnu politiku. Želim da Srbija bude poštovana, a ne da nam Letonija i Estonija dele lekcije o demokratiji - kazao je Dačić.
On je kazao da Srbija mora da traži "minimalni zajednički imenitelj sa velikim silama".
Dodao je da je Srbiji EU potrebna zbog zajedničkih vrednosti, ali i iz ekonomskih razloga.
- Srbija nije Švjcarska, ili Norveška, gde se živi bolje i koje bi EU trebalo da daju više nego ona njima. Srbija pripada kategoriji zemalja koje će dugo dobijati više o EU (nego što će davati)", kazao je Dačić.
On je dodao da u razgovorima sa predstavnicima Velike Britanije govori da "Srbija jednim uvom sluša radio London, a drugim radio Moskvu, ali da na vezi sa Londonom poslednjih 20 godina postoje neke smetnje".
Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Dačić je kazao da se zemlje na Balkanu u vreme godišnjica takvih dešavanja međusobno optužuju ko je i kolko kriv.
- Balkan je takvo područje. Bilo je krvi koliko hoćete i sad je red da malo osetimo med - kazao je Dačić.