Vesti
Politika
Đurić: Priština gazi Briselski sporazum, nećemo ćutati
29.10.2015. 20:00
Izvor: Blic
Đurić: Priština gazi Briselski sporazum, nećemo ćutati
Priština odlukom da sporazum o Zajednice srpskih opština (ZSO) uputi Ustavnom sudu opstruiše, sprečava i onemogućava stvaranje ZSO, ali i gazi i "baca pod noge" Briselski sporazum, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić.
Đurić je na konferenciji za novinare naglasio da to nije jedini potez Prištine koji udaljava od normalizacije odnosa.
Prema njegovim rečima, Priština namerava da od 1. novembra onemogući ulaz na KiM svim registarskim tablicama koje je izdao MUP Srbije, kao i da umesto lične karte uvede "nekakva ulazno-izlazna dokumenta".
- Ovo nije jedan, već tri koraka unazad. Jasno se opstruira sve dogovoreno u prethodnom periodu i mislim da ovo ne bi smelo da prodje bez EU, koja je garant Briselskog sporazuma - rekao je Đurić.
On je istakao da Srbija ne može i neće da ćuti o ovom "bacanju pod noge Briselskog sporazuma" i istakao da će se sačekati povratak predsednika vlade Aleksandra Vučića iz Moskve, te da će se na sutrašnjoj sednici vlade razgovarati o tom potezu Prištine.
- Za mene je ovo nečuveno i skandalozno ponašanje. Ovo je pokušaj da se do sad postignuta ostvarenja preokrenu i da se sporazum u delu povoljnom po Srbe poništi i preokrene. Ponašanje Prištine pokazuje odsustvo dobre namere i dobre volje - rekao je Đurić i dodao da u tom potezu nema duha normalizacije odnosa.
Đurić je naveo da će Vučić sutra razgovarati sa predstavnicima EU i da će se ozbiljno razmotriti novonastala situacija, kao i potez Prištine.