Vesti
Društvo i ekonomija
Privatizacija najveći problem
02.11.2015. 20:00
Izvor: Akter
Privatizacija najveći problem
Vučić se sastao sa delegacijom MMF, povodom treće revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom
Odluka o konačnom iznosu povećanja plata i penzija biće doneta u narednih sedam dana nakon dodatnih analiza i konsultacija predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Ministarstva finansija, saopšteno je danas posle razgovora predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i delegacije MMF.
„Uvidom u trenutno stanje uočen je prostor za povećanje plata i penzija“, izjavio je šef delegacije MMF Džejms Ruf i dodao da bi direktna povećanja trebalo da budu usmerena ka sektorima u kojima su primanja najniža, a to su prosveta i zdravstvo, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Vučić se sastao sa delegacijom MMF, povodom treće revizije aranžmana iz predostrožnosti, koji je Vlada Srbije potpisala sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.
Vučić je zahvalio delegaciji MMF na čestitkama za uspeh koji je postignut do ovog trenutka i rekao da je namera Srbije da uloži još mnogo rada kako bi ostala na dobrom putu.
Džejms Ruf izjavio je da su pozitivne ocene koje je Srbija dobila napretkom na Doing Bussiness listi Svetske banke veoma ohrabrujuće i posebno naglasio jačanje investicija u privatnom sektoru.
„Znamo da postoji posvećenost da se reši problem sedam preduzeća do kraja godine, ali smatramo da je i ostalih deset podjednako važno", rekao je Ruf navodeći trenutnu situaciju u procesu privatizacije.
O tome je govorio i Vučić, koji smatra da je privatizacija preduzeća najveći problem u sprovođenju reformi, očekujući podršku delegacije u iskustvu i savetima.
Vučić je dodao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu i da će se lično angažovati na rešenju pitanja racionalizacije i reforme preduzeća u državnom vlasništvu, navodi se u saopštenju.
I pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, prvenstveno Srbijagasu, EPS i Železnicama, kao i problemu privatizacije 17 preduzeća, Vučić je obećao da će sve obaveze Srbije biti ispunjene u dogovorenom roku, uz njegovo lično angažovanje.
„Pred Srbijom su veliki zadaci. Moramo marljivo da radimo u cilju povećanja bruto domaćeg proizvoda i stabilizacije javnog duga. Osim racionalizacije, privatizacija preduzeća biće naša glavna tema u narednom periodu. Lično ću se angažovati da se oseti boljitak, a da pritom nikoga ne štedim“, rekao je Vučić, obraćajući se ministrima i direktorima javnih preduzeća.
On se u ime Vlade Srbije zahvalio svim članovima delegacije MMF i rekao da očekuje intenzivne i produktivne razgovore tokom treće revizije, koja se završava 10. novembra ove godine.