Vesti
Društvo i ekonomija
Gej brakovi i u Srbiji?
04.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Gej brakovi i u Srbiji?
Organizacija za zaštitu ljudskih prava i manjina "Sivil rajt difenders" ovako je protumačila odluku Evropskog suda za ljudska prava.
I u Srbiji gej brakovi?
Ovako nešto bi moglo da bude pravno regulisano, s obzirom na to da je Srbija, kao država-članica Saveta Evrope, u obavezi da pravno reguliše zajednicu osoba istog pola.
O čemu je reč?
Tri gej para iz Italije su zatražila pravdu pred Evropskim sudom za ljudska prava. Oni su se odlučili na taj korak nakon što su tri puta bili odbijeni da im njihova zajednica bude registrivana pred nadležnim službama, iako u pojedinim italijanskim opštinama postoji mogućnost simbolične registracije istopolnih zajednica.
Evropski sud za ljudska prava je presudio u korist ta tri gej para iz Italije, odnosno utvrdio da im je, prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, povređeno pravo na privatnost.
Na osnovu ove presude organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih i manjinskih prava "Sivil rajts difenders" (Civil rigth defenders) protumačila je da je i Srbija sada, kao država članica Saveta Evrope, a presude suda su obavezujuće za sve članice, u obavezi da registruje zajednice osoba istog pola.
Evropski sud je zaključio da države članice Saveta Evrope regulišu zajednice života osoba istog pola, bez obzira da li će to učiniti u formi registrovanih partnerstava, civilnih unija ili bilo kom drugom obliku koji smatra prikladnim.
"Ustav Srbije u članu 18. predviđa da se ljudska i manjinska prava neposredno primenjuju i tumače saglasno važećim međunarodnim standardima ljudskih i manjinskih prava, kao i praksi međunarodnih institucija koje nadziru njihovo sprovođenje", dodala je organizacija.
U svojoj presudi, Evropski sud je podržao stav Ustavnog suda Italije koji je zaključio da Parlament mora pravno regulisati zajednice života koje "de fakto postoje" i da legalizacija ovih zajednica ne bi ni na koji način predstavljala opterećenje za Italiju.