Vesti
Društvo i ekonomija
SANU izabrala nove članove
05.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
SANU izabrala nove članove
Srpska akademija nauka i umetnosti izabrala je danas 35 novih članova - 15 redovnih, 14 dopisnih i šest inostranih članova.
Članovi SANU su na današnjoj Izbornoj skupštini birali između 58 kandidata, tajnim glasanjem. Za izbor je bila potrebna natpolovična većina.
Predsednik SANU Vladimir Kostić čestitao je novoizabranim članovima, ukazavši da je Akademija u planiranju izbornih aktivnosti konstatovala da su dva odeljenja ugrožena po broju članova.
To su odeljenje likovih i muzičkih umetnosti, ali pre svega odeljenje društvenih nauka, naveo je Kostić u izjavi novinarima, izrazivši žaljenje što ona nisu u ovom izbornom ciklusu osvežena novim članovima.
"Bilo je od velikog značaja za nas da se ta odeljenja obogate novim članovima. Sa druge strane Akademija glasa tajno i ne mogu da komentarišem rezultate", dodao je predsednik SANU.
Prema njegovim rečima, namera je bila da se pojačaju ta dva odeljenja i da budu popularizovana, što će biti ostavljeno za sledeće izbore.
Kostić je istakao da je Odeljenje društvenih nauka neproporcionalno i da su članovi tog odeljenja bili pod ogromnim pritiskom zbog kapitalnih zadataka koje su morali da obave.
Moguće razloge za mali broj izabranih članova u tom Odeljenju, Kostić vidi u velikom broju predloženih kandidata, ističući da je bilo mnogo manje lobiranja, kao i u rasipanju glasova.
U Odeljenju društvenih nauka izabrana su dva redovna člana - Časlav Ocić i Kosta Čavoški. Podršku nije dobio ni jedan od sedam kandidata za dopisne članove, među kojima su bili Leon Kojen, Slobodan Antonić i Slobodan Žunjić.