Vesti
Politika
Kancelarija za KiM: Odluka Uneska pobeda razuma
09.11.2015. 20:00
Izvor: Blic
Kancelarija za KiM: Odluka Uneska pobeda razuma
Odluka Generalne konferencije Uneska da odbije prijem Kosova u tu organizaciju pobeda je razuma i pravde nad politikom i potvrda da Srbija, kada nastupa sa jedinstvenom podrškom svojih gradjana i institucija, može da utiče na medjunarodne procese, saopštila je danas vladina Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Kako se navodi, Srbija posebnu zahvalnost duguje državama čiji su predstavnici danas u Parizu bili protiv politike diktata i pobede nepravde u Unesku, a iz Kancelarije za KiM zahvaljuju se svim našim građanima koji su se proteklih sedmica uključili u napore da se najširoj svetskoj javnosti predoči istina o srpskoj kulturnoj baštini na KiM.
Ovakav ishod glasanja, kaže se u saopštenju, nikoga ne treba da frustrira, jer to je samo potvrda da je inicijativa od samog početka bila pogrešna i da je rešenja nužno tražiti drugim putem.
"Unesko je danas, između ostalog, ishodom glasanja poručio da teme od najvišeg interesa za srpski i albanski narod na Kosovu i Metohiji ne mogu i ne smeju da se rešavaju jednostranim odlukama i inicijativama, jer takva rešenja ne mogu biti trajna i održiva", stoji u saopštenju.
Kancelarije za Kosovo i Metohiju je navela da pitanje položaja i imovine Srpske pravoslavne crkve, kao i statusa srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, mora, bez obzira na ambicije privremenih institucija samouprave u Prištini, biti rešavano u dijalogu Beograda i Prištine, i uz učešće Srpske pravoslavne crkve.
"Ukoliko zajedno učestvujemo u procesu normalizacije odnosa, srpski narod ne može i ne sme biti isključen iz odlučivanja o sopstvenoj kulturnoj baštini, jer sve ostalo bi bilo čin nasilja, a period pred nama moramo da iskoristimo da na razuman i pravedan način rešimo problem statusa i imovine SPC na KiM i Beograd je spreman da u taj dijalog uđe koliko danas", zaključuje se u saopštenju.