Vesti
Društvo i ekonomija
Ambasador Nemačke: Srbija počela da "ubira plodove", očekujte još investicija
09.11.2015. 20:00
Izvor: Blic
Ambasador Nemačke: Srbija počela da "ubira plodove", očekujte još investicija
Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je danas da je Srbija na dobrom ekonomskom putu i da može da očekuje više nemačkih investicija u narednom periodu, ali da svoj obrazovni sistem mora da prilagodi potrebama privrede.
On je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na predstavljanju Studije izvodljivosti uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji kazao da su Nemačke kompanije do sad u Srbiju investirale oko milijardu evra i da su zaposlile oko 6.000 ljudi.
Ditman je dodao i da je Srbija već počela da "ubira plodove" reformskih procesa koje sprovodi, naglasivši da te reforme moraju biti nastavljene uz unapređenje vladavine prava.
Prema njegovim rečima, Srbija treba da unaprediti i sistem obrazovanja i da ga zasnuje na iskustvima zemalja koje primenjuju dualni sistem, među kojima je i Nemačka.
Ditman je naglasio da Nemačke kompanije traže kvalitetnu radnu snagu i da se ona dobija samo kvalitetnim obrazovanjem i praksom koja se stiče tokom učenja.
Ministar privrede Srbije Žljko Sertić kazao je Srbija mora da sistemskim merama obrazovanje da prilagodi potrebama tržišta rada i privrede, gde sada trenutno vlada nesklad.
On je naglasio da je kvalitetna radna snaga jedan od ključnih uspeha razvijenih zemalja, ali da je za Srbiju koja se kreće ka tom putu još važnije da ima kvalitetne, dobro obučene i radnike sa iskustvom i praksom.
Prema rečima Sertića, Srbija je nekada imala dobro tržište radne snage i sistem obrazovanja, ali je to sve određenim reformama obrazovanja u prošlosti unazađeno.