Vesti
Politika
Han uveren da će Srbija otvoriti poglavlja do kraja godine
10.11.2015. 20:00
Izvor: Beta
Han uveren da će Srbija otvoriti poglavlja do kraja godine
Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas u Briselu da je "vrlo uveren" da će prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU moći da budu otvorena još ove godine.
Han je danas u spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio Paket proširenja godišnje izveštaje Evropske komisije o Zapadnom Balkanu i Turskoj i nagalsio da je "Srbija ostvarila krupne korake na putu ka EU što ju je pribižilo i otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja".
"Srbija je dovršila akcione planove (za poglavlja), postigla ključne sporazume sa Kosovom i bila je vrlo konstruktivna u razvijanju regionalne saradnje sa susedima, a pokrenula je i ambicioznu ekonomsku reformu", rekao je Han. Evropski komesar je istakao i da "Srbija efikasno deluje u izbegličkoj krizi i relativno dobro izlazi na kraj sa prilivom izbeglca bez presedana".
"Očekujemo da Srbija odlučno krene napred u reformama, posebno u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanoog kriminala, uklanjanju diskriminacije kao i reformi javne uprave i ekonomije", naveo je evorpski komesar.
U predstavljanju godišnjeg izveštaja o napretku Srbije, Han je istakao da je takođe važno da Srbija održi isti nivo predanosti za dalji napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.