Vesti
Politika
Matejin: Amandamani pokrajinske vlade u funkciji predizborne kampanje
16.11.2015. 20:00
Izvor: Blic
Matejin: Amandamani pokrajinske vlade u funkciji predizborne kampanje
Poslanici SNS neće podržati amandmane Pokrajinske vlade na Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je nedavno utvrdila Vlada Srbije, izjavio je danas šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine Predrag Matejin.
On je, uoči sutrašnje sednice vojvođanskog parlamenta na kojoj će biti razmatrano šest amandamana, rekao Tanjugu da predlagači nisu ni hteli da dođe do izmena zakona i da je to što rade dokaz da je počela preziborna kampanja u Pokrajini.
- Imam utisak da je vladajuća koalicija u Pokrajini htela da napravi da se ti amandmani ne mogu prihvati i da onda tu nađu razlog za demonstristriranje nezadovljstva za podizanje galame, prašine... Mislim i da je to pokazatelj da se bliže izbori u Pokrajini i da je krenula prediziborna kampanja - rekao je Matejin.
Prema njegovim rečima, stav poslanika SNS je da je takav način delovanja Pokajinske vlade potpuno neprimeren.
- Ukoliko su hteli da pripreme amandmane na zakon i da to podrži cela skupština, trebalo je da tu uključe i celu skupštinu - rekao je Matejin.
On je naveo i da poslanici SNS nisu uopšte bili uključeni u izradu tih amandmana, a da se od njih očekuje da ih podrže što oni nećemo učiniti.
Prema njegovim rečima, naprednjaci neće podržati amndmane vojvođanske vlade "ne zato što nisu pozvani, nego zato što ti amandmani ne mogu da budu sastavni deo Izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu".
- Smatramo da ne može tako da se razmišlja i da sa starom dosadašnjom praksom, kako je to radila Demokratska stranka, mora da se prekine... I zato se i donose izmene tog zakona - kaže on.
Matejin je naveo i da su "određeni amandamani logično prihvatljivi, ali u celini nikako".
- I zbog toga mislim da su oni koji u Pokrajini kreiraju politiku, a tu mislim na DS i LSV, nisu ni hteli da dođe do suštinskih izmena - reka je on.
Matejin je naveo i da umesto toga "oni jednostavno traže povod i razlog da prave problem".
Matejin ističe i da su izmene koja je predložila republička vlada "lekovite za poljopriovredu i naročito za stočarstvo i zbog toga se moraju prihvatiti i moraju doneti".
Vojvođanski parlament će sutra razmatrati šest amandmana pokrajinske vlade na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je nedavno usvojila Vlada Srbije.
Pokrajinska vlada se oštro protivi predlogu tom pravnom aktu kojim se uvodi mogućnost prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta i davanje u zakup na 30 godina, a u petak je usvojila predloge šest amndamana.
Vojvodjanski premijer Bojan Pajtić je nedavno ocenio da će taj predloženi zakon "iz temelja izmeniti i unišštiti vojvođanski i srpski agrar ukoliko bude donet u predložženoj formi".
On je čak rekao da će pozvati narod na protest, ako taj zakon prođe.