Vesti
Društvo i ekonomija
Đurović: Srbija u nezgodnoj situaciji zbog migrantske krize
17.11.2015. 20:00
Izvor: Blic
Đurović: Srbija u nezgodnoj situaciji zbog migrantske krize
Direktor Centra za pomoć tražiocima azila Radoš Đurović ocenio je da bi podizanje ograda na granicama kao način da se uspore migracije moglo da ima nesagledive posledice po zemlje Balkana, a da se Srbija kao zemlja na obodu EU nalazi u "nezgodnoj situaciji".
Đurović je za agenciju Beta kazao da je pozicija Srbije "nezgodna" jer sa jedne strane ima Makedoniju, koja kako ocenjuje, nije u stanju da se efikasno izbori sa prilivom migranata, a sa druge strane tu je Evropska unija koja štiti svoje interese.
- Srbija nije članica EU i sa te strane ne može da računa na njenu potpunu solidarnost - kazao je Đurović.
On je ocenio da je tendencija da se uspore migracije i priliv izbeglica u Evropu više nego očigledan, a da bi pod pritiskom javnosti pojedine zemlje mogle da dodatno pooštre svoju politiku prema prijemu ili prolazu migranta kroz njihovu zemlju.
- Opasno je poistovećivati izbeglice i teroriste - kazao je đurović i ukazao da dosadašnji podaci ukazuju da su napad u Parizu organizovali i u njemu učestvovali francuski državljani, a da su još neprovereni podaci o tome da je umešan Sirijac koji je navodno prošao i kroz Srbiju na putu ka EU.
Đurović je naveo i da su neki od osumnjičenih javno iznosili svoje radikalne stavove, pa je problem i u tome što službe nisu ranije reagovale.
Ipak, Đurović je dodao da rešenje migrantske krize treba tražiti na njenom izvoru - u Siriji i u Turskoj.
- Ipak, teško je poverovati u to da će Turska sprečiti te ljude da napuste njenu teritoriju - naveo je Đurović