Vesti
Politika
"Srbija spremna za sve scenarije, čeka se odluka Nemačke"
17.11.2015. 20:00
Izvor: RTS
"Srbija spremna za sve scenarije, čeka se odluka Nemačke"
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže za RTS da Slovenija i Austrija već dižu žičane ograde na svojim granicama, ali da je Srbija spremna za svaki mogući scenario. Dodaje da je nivo bezbednosti u Srbiji podignut na viši nivo.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da Slovenija i Austrija već dižu žičane ograde na svojim granicama.
"Slovenija i Austrija su zapretile da će zatvoriti granice, pa se polako usporava kretanje migranata. Predviđeno je da oko 2.000 migranata dnevno uđe u te zemlje, ali Srbija to ne može da prihvati jer šta da radimo ako kod nas uđe 8.000 ljudi, a dnevno možemo da pustimo samo 2.000. Zbog toga tražimo pomoć Evrope", kaže ministar Stefanović.
Dodaje da će na današnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti predložiti mere koje mogu da dovedu do rezultata.
"Naravno, na premijeru je da odluči o tome. Mi smo odlučni i odgovorni i prema građanima Srbije, ali i prema migrantima koji prolaze kroz Srbiju", napominje ministar.
Kaže da Srbija pokušava da bude korektan partner sa svim državama u regionu.
"Naši susedi su, međutim, svesni da mi možemo u manjem broju da usporimo kretanje migranata, ali da ne možemo da ih ostavimo ovde. Niti oni to žele, niti mi možemo da ih prihvatimo", objašnjava Stefanović.
Ističe da se razmatraju različite informacije koje stižu iz Evrope.
"U smislu migracionih tokova za nas je bitna odluka Nemačke i ako ona donese odluku o usporavanju kretanja izbeglica, to će za nas biti problem", kaže Stefanović.
Objašnjava da premijer Srbije, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, ne donosi odluke na osnovu dnevne politike.
"Mi ćemo pratiti šta se dešava i bez obzira na to šta se bude dešavalo, Srbija neće biti nespremna jer se pripremamo za sve scenarije", dodaje ministar Stefanović.
Kaže i da je nivo bezbednosti podignut.
"Povećali smo i prisustvo bezbednosnih snaga na mestima gde smatramo da su kritične tačke. Takođe smo pojačali i obaveštajni rad", objašnjava Stefanović.
Kaže da Srbija svaku vrstu pretnje i ekstremizma suzbija godinama i da je dokaz to što nije bilo ozbiljnije terorističke akcije u Srbiji.
"Pojačali smo kontrolu migranata i razgovaramo sa predstavnicima EU šta može da se poboljša", napominje ministar.
Kaže da će u subotu u Beogradu biti održana policijsko-vojna vežba u kojoj će snage bezbednosti pokazati kakav je odgovor Srbije na terorizam.