Vesti
Politika
Ludilo u Prištini: Suzavac, kamenice i tuče!
18.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Ludilo u Prištini: Suzavac, kamenice i tuče!
Nakon hapšenja poslanice Kadaj Bujupi došlo do sukoba policije i pristalica opozicije. Aljbin Kurti među demonstrantima. Kamenovana zgrada Vlade. Radio suzavac a ima i uhapšenih. U Ustavnom sudu demontirana bomba.
Pristalice kosovske opozicije okupile su se danas oko podneva ispred zgrade vlade u Prištini, reagujući na hapšenje Donike Kadaj Bujupi, poslanice stranke Ramuša Haradinaja i pokušaj hapšenja Aljbina Kurtija, u čiji su stan ranije danas upali specijalci.
U blizini Nacionalne galerije zapaljen je kombi i to mesto je opkolila policija.
Demonstranti, koje je policija proterala sa trga ispred zgrade vlade, povukli su se u blizinu Narodne biblioteke.
Policija ne ulazi u biblioteku jer se tu nalaze studenti koji, prema tvrdnjama policije, ne žele da se priključe protestu.
Četiri policajca su povređena, a najmanje 13 demonstranata je privedeno.
Policija je uhapsila nekoliko pristalica kosovskih opozicionih partija, ali nije precizirala koliko je tačno ljudi uhapšeno, a među privedenima je i sin jednog od poslanika Alijanse za budućnost Kosova.
Iz policije su naveli i da je u dvorištu Narodne biblioteke pronađena "tašna sumnjivog sadržaja", za koju se sumnja da sadrži Molotovljeve koktele.
Pristalice kosovskih opozicionih partija kamenovali su danas zgradu vlade u centru Prištine.
Prozori na prvom i drugom spratu Vlade su razbijeni, a demonstranti su uzvikivali parole protiv premijera Ise Mustafe i drugih zvaničnika.
Nakon dvadesetak minuta kamenovanja, pojavile su se specijalne snage policije, a na Trgu Skenderbeg aktiviran je suzavac.
Alijansa za budućnost Kosova žestoko je reagovala na hapšenje Kadaj Bujupi, navodeći da je "policija prestravila njenu ćerku" i pozvala pristalice na protest ispred vlade, gde se već nalazi lider stranke Ramuš Haradinaj.
U centar Prištine oko podneva su pristigle i pristalice pokreta Samoopredeljenje, pošto su specijalci jutros provalili u stan osnivača te stranke Aljbina Kurtija, pokušavajući da ga privedu u policijsku stanicu.
Ovim događajima prethodio je haos, koji je u utorak napravila kosovska opozicija sa suzavcem i biber sprejom u kosovskom parlamentu.
Kosovska opozicija se žestoko protivi sprovođenju briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.
Jutros je, prema izvoru lista "Koha Ditore" na prostoru kod ulaza i Ustavni sud viđena ručna bomba u blizini generatora, što je potvrdila i kosovska policija.
Fljora Ahmeti, portparol Kosovske policije je rekla da se sumnja da je sumnjiva eksplozivna naprava pronađena u dvorištu Ustavnog suda u Prištini.
Zgrada Ustavnog suda, koja se nalazi u blizini zgrade vlade, bila je okružena policjom i kontradiverzionim jedinicama, izjavio je britanskoj novinskoj agenciji očevidac sa lica mesta.
Kosovski mediji objavili su da su jake policijske snage jutros rano opkolile kuću Kurtija, ali da se on nije nalazio u njoj.
Inače, Sud u Prištini izdao je juče nalog za hapšenje Kurtija i još troje opozicionih poslanika zbog ometanja rada parlamenta u dužem vremenskom periodu.
Mediji u Prištini su javili da je uhapšena šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi.
Ona je uhapšena po nalogu suda ispred njene kuće i prebačena je u Palatu pravde.