Vesti
Društvo i ekonomija
Novi uslov EU: Povucite mere za mleko i svinjetinu
20.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Novi uslov EU: Povucite mere za mleko i svinjetinu
Šef Sektora za evropske integracije Delegacije EU u Beogradu Frenk Janmat izjavio je da je Srbija usvajanjem zaštitinih mera prilikom uvoza mlečnih proizvoda i svinjskog mesa iz EU prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
Vlada Srbije nas je obavestila da će te mere biti na snazi do 31. decembra, kada će, kako očekujemo, prestati da važe, mada bi bilo bolje da se to dogodi ranije, rekao je Janmat.
On je izjavio da je prošlog meseca u Srbiji podignut nivo dozvoljenog prisustva aflatoksina u mleku na 0,25 miligrama po kilograma, dok u EU važi maksimum od 0,05 miligrama.
To stvara teškoće prilikom eventualnog izvoza mlečnih proizvoda u EU.Srpske kompanije moraju da dokažu da u njihovim proizvodima nivo aflatoksina ne prelazi 0,05 miligrama, rekao je Janmat, uz poziv nadležnima u Srbiji da dozvoljeno prisustvo aflatoksina usklade sa EU.
To bi trebalo da bude praćeno temeljitijim sistemom inspekcije i kontrole, ocenio je Janmat.
On je izjavio da je EU i dalje najveći trgovinski partner Srbije.
Za EU je vezano 69 odsto srpskog izvoza i 61 odsto srpskog uvoza. Skoro tri četvrtine direktnih stranih investicija u Srbiji dolaze iz EU, naveo je Janmat.
Uz konstataciju da Srbija izlazi iz treće recesije u proteklih pet godina, Janmak je rekao da EU predviđa da će Srbija ove godine ostvariti ekonomski rast od 0,7 odsto.
Nezaposlenost se spustila ispod 20 odsto, inflacija je niska, ostvareno je značajno smanjenje budžetskog deficita za prvih devet meseci ove godne, izjavio je Janmat.
On je izrazio zabrinutost zbog visokog javnog duga, koji će, kao se procenjuje, 2017. dostići 80 odsto bruto državnog proizvoda (BDP).
Janmat je rekao da u malim i srednjim preduzećima radi više od 70 odsto zaposlenih, ali da se nalaze u nepovoljnijem položaju u odnosu na državna preduzeća i privatni sektor koji dobija državnu pomoć.
Mala i srednja preduzeća su najviše pogođena teškoćama u finansiranju, pa smo predložili vladi da im pruži podršku, izjavio je Janmat.
Prema njegovim rečima, državna pomoć je u Srbiji prošle godine porasla na 2,7 odsto BDP, dok je u EU takva pomoć na nivou 0,8 odsto.
Potrebno je da Srbija preispita efikasnost državne pomoći, ocenio je Janmat.