Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarka poljoprivrede: Oko 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta se ne koristi
23.11.2015. 20:00
Izvor: Blic
Ministarka poljoprivrede: Oko 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta se ne koristi
Vlada Srbije novim zakonskim rešenjima na izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu želi da uvede red u zemljišnu politiku i to je kompromis svih zainteresovanih poljoprivrednika, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.
Ona je dodala da je Ministarstvo spremno da prihvati svaki amandman koji bude u duhu poboljšanja kvaliteta predloženih izmena Zakona.
- Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine su odlučni da se uspostavi red u zemljišnoj politici. Mi želimo da zemljište koje je državna svojina i koje je dobro svih građana bude iskorišćeno u skladu sa interesima gradjana, a pre svega sa interesima poljoprivrednika - ocenila je ona u Subotici.
Prema njenim rečima, gotovo 330.000 hektara zemljišta ne uđe u godišnje programe lokalnih samouprava za izdavanje u zakup, a od onoga što uđe u zakup, oko 240.000 hektara ne bude izlicitirano.
- Dolazimo do neverovatnih podataka da se skoro 600.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta ne koristi ili se koristi na nedozvoljen način. Ako imamo u vidu da je prosečna cena zakupa 189 evra po hektaru, lako je zaključiti da država gubi preko 110 miliona evra godišnje po ovom osnovu, a pre svega poljoprivreda Srbije - rekla je ona.
Ministarstvo, tvrdi Bogosavljević Bošković, to želi da promeni predloženim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
- Nećemo dozvoliti da se državni resurs koristi na neodgovoran način, da od njega imaju koristi pojedinci, pojedine lokalne samouprave i pojedinci koji su navikli da iz godine u godinu samo oni, iz samo njima znanih razloga, imaju privileguju da ga koriste - rekla je Bošković.
Zbog toga je predložen zakon u čijoj pripremi su, kako je rekla, saslušani predlozi i sugestije poljoprivrednika i njihovih udruženja.
Ministarka je ocenila da su u pripremi toga zakona bili, kako je ukazala, kao nikada ranije, uključeni svi zainteresovani koji su imali priliku da kažu svoje mišljenje.
- Sve što je moglo da bude usvojeno, a da ne bude stajanje na stranu jedne grane poljoprivrede smo i usvojili. Želeli smo da napravimo kompromis i izmedju ratara i stočara i izmedju poljoprivrednika centralne Srbije i Vojvodine, izmedju malh i izmedju velikih - dodala je ona.
Ministarka kaže da će poslednju reč o zakonu dati poslanici Skupštine Srbije, a da očekuje "konstruktivnu raspravu”.
- Sve što se bude podnelo u vidu amanadmana, a što bude moguće, mi ćemo svakako biti spremni da usvojimo - ono što bude u skladu i u duhu poboljšanja kvaliteta predloženog zakona - rekla je Bogosavljević Bošković.