Vesti
Politika
"Nađite mi termin i dolazim u Srbiju"
26.11.2015. 20:00
Izvor: b92
"Nađite mi termin i dolazim u Srbiju"
Predsednik Kine Si Đinping prihvatio je poziv premijera Aleksandra Vučića da poseti Srbiju.
"Nađite mi termin i ja dolazim u posetu Srbiji", odgovorio je predsednik Kine na poziv premijera Vučića.
Vučić je od Đinpinga zatražio i da podrži kinesku kompaniju HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo, što je, kako je rekao premijer, apsolutni prioritet Srbije.
Vučić, koji je u u kineskom gradu Sudžou učestvovao na samitu NR Kine i 16 država Centralne i Jugoistočne Evrope, danas je započeo bilateralnu posetu toj zemlji susretom sa predsednikom Kine Si Đinpingom.
Oni su, kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, razgovarali o ekonomskim i političkim odnosima dve zemlje.
Srbija Kinu doživljava kao velikog prijatelja, rekao je Vučić i zahvalio na podršci koju je ova zemlja pružala Srbiji kako po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, tako i u Unesku.
Vučić je naglasio važnost ekonomskih razloga posete srpske delegacije Kini i istakao da je Srbija potpisala najviše sporazuma tokom održavanja samita NR Kine i 16 država Centralne i Jugoistočne Evrope u kineskom gradu Sudžou.
Za Srbiju su, kazao je premijer, važni projekti izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, te dodao da je srpska strana spremna da do kraja godine počne radove na izgradnji.
Prioritet Srbije u saradnji sa Kinom je izgradnja auto-puteva, kao i industrijskih parkova, za koje već postoji interesovanje nekoliko kineskih kompanija, rekao je premijer i dodao:
"Ali ono što je naš apsolutni prioritet je Železara Smederevo i saradnja sa vašom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare. Zato Vas molimo da podržite HBIS".
Predsednik Si Đinping zahvalio je predsedniku srpske vlade na ličnom zalaganju za unapređenje odnosa Srbije i Kine i podvukao da je dugo i tradicionalno prijateljstvo, kao i političko poverenje između dveju zemalja, dovelo do toga da je Srbija za Kinu jedan od prioriteta.
"Kina želi da sarađuje sa Srbijom u oblasti izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija, ali i drugim oblastima kao što su kultura i turizam", izjavio je Si Đinping i dodao da uskoro očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Srbiji.
Naglasio je i da treba raditi na reindustrijalizaciji Srbije i da će Kina podržati kako kompaniju HBIS tako i druge velike kompanije da ulažu u Srbiju.
"Termoelektrana Kostolac, izgradnja auto-puteva, pruge Beograd–Budimpešta, osnovi su naše saradnje", zaključio je kineski predsednik.
Si Đinping je rekao da kineske kompanije rade na velikim infrastrukturnim projektima u Americi, Rusiji, Francuskoj i da su kvalifikovane i povoljne za izgradnju sličnih projekata i u Srbiji.