Vesti
Politika
Odbor Bundestaga za otvaranje poglavlja sa Srbijom
27.11.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Odbor Bundestaga za otvaranje poglavlja sa Srbijom
Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je na današnjoj vanrednoj sednici zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, saopšteno je iz nemačkog parlamenta.
Kako se navodi, tome je prethodilo intenzivno savetovanje o najnovijim izveštajima Evropske komisije o napretku Srbije.
Predsednik Odbora za evropska pitanja Ginter Krihbaum zaključio je da izveštaj Evropske komisije o Srbiji raduje, zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

STEFANOVIĆ: NEMCI ODRŽALI REČ DATU VUČIĆU
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je odluka Bundestaga veoma dobra vest za građane i da je očigledno da je Nemačka održala reč datu premijeru Aleksandru Vučiću.
Stefanović je ocenio da odluka Bundestaga potvrđuje da je posvećenost Srbije reformama dobila punu podršku.
Stefanović je na vanrednoj konerenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da odluka Bundestaga predstavlja veliku stvar zajedno s pozitivnim ocenama Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.
Ministar unutrašnjih poslova je rekao da je očigledno da je ispunjena reč koju je Nemačka dala premijeru Aleksandru Vučiću.

TANJUGOV KOMENTAR:POTVRĐENO POVERENJE SRBIJE U NEMAČKU
Zeleno svetlo iz Bundestaga za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom potvrdilo je poverenje koje je Srbija polagala u vodeću zemlju Evropske unije.
"Verujem u nemačku reč", rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić početkom septembra, kada su nade i optimizam u pogledu daljih koraka Srbije u evrointegracijama pomalo bile posustale.
"Nemci su postavili tvrde uslove Srbiji i Srbija je ispunila sve te teške uslove i zato očekujem da Nemačka svoju reč poštuje i svoja obećanja ispuni. To je moja politika, ja sam želeo da se bliže vežemo za Nemačku, ja verujem u nemačku reč i, ako to ne bude, lično ću biti odgovoran za to", istakao je tada premijer Vučić.

NEMA SUMNJE DA NEMA SUMNJE
Nemačka reč je, nema sumnje, ocenjuje Tanjug, delotvorna u Briselu isto onoliko koiliko i u Berlinu, te nema sumnje da će Evropski savet potvrditi otvaranje prva dva poglavlja sa Srbijom već narednog meseca, navodi Tanjug.
Predsednik Odbora za evropska pitanja Ginter Krihbaum je posle sednice Odbora kancelarki Nemačke Angeli Merkel u pismu saopštio da Odbor za evropska pitanja preporučuje da se prva dva pregovaračka poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru.
On je rekao da je Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga svestan da je otvaranje pregovora za Srbiju od velikog značaja.
"Odluka nemačkog parlamenta jasan je signal za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan", rekao je Krihbaum.

KRIHBAUM: VUČIĆEVA HRABROST PRIMEĆENA U BERLINU
"U Berlinu nije ostala neprimećena hrabrost Aleksandra Vučića da pokaže spremnost na pomirenje kada je u julu otputovao u Srebrenicu. To putovanje se odigralo u teškim okolnostima i predstavlja vrlo važan gest", rekao je Krihbaum.
On je podsetio da je srpski premijer ove godine više puta posetio Berlin i tada lično izveštavao članove Odbora za evropska pitanja o svojoj politici.
"Srbiji je mesto u Evropi.Mi očekujemo da Srbija nastavi da korača ovim putem.Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture", zaključio je Kirhbaum.