Vesti
Politika
DS: Krivične prijave protiv Vučića, Stefanovića
30.11.2015. 20:00
Izvor: b92
DS: Krivične prijave protiv Vučića, Stefanovića
Demokratska stranka najavila je da će podneti krivične prijave protiv premijera Aleksandra Vučića i ministara Nebojše Stefanovića i Zlatibora Lončara.
Krivične prijave će biti podnete jer su, kako navodi DS, juče izvršili više krivičnih dela radi uspostavljanja strahovlade u Srbiji.
Pajtić je na konferenciji za novinare rekao da je premijer juče izvršio krivična dela: zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i samovlašće, te da je "kroz pritiske, pretnje, fantomke i duge cevi" pokušao da uspostavi atmosferu staha i uvede strahovladu.
"To sociolozi nazivaju cezarističkom diktaturom, a mi - pokušajem uspostavljanja strahovlade", rekao je Pajtić, koji smatra da se sve to čini zarad rejtinga i uspostavljanja apsolutne vlasti.
Predsednik DS je rekao da su najviši državni funkcioneri juče pokazali da za njih ne važe Ustav i zakoni, te dodao da je premijer, ukoliko mu se nije dopadalo ono što pišu jedne dnevne novine, mogao da podnese tužbu za klevetu, što je i jedino sredstvo koje je običnim građanima na raspolaganju.
"Građanima nisu na raspolaganju kordoni, fantomke, duge cevi kad ih neko kleveće, već podnose krivičnu tužbu", rekao je Pajtić.
Prema njegovim tvrdnjama, Vučić nije imao zakonskog osnova da ode u policiju i da izjavu ako ne postoji krivično delo, te je podsetio da ombudsman Saša Janković nije imao zakonski osnov da ode u policiju kad je u pojedinim novinama optužen za ubistvo, kao da to nije mogla da uradi ni poslanica i funkcionerka DS Aleksandra Jerkov, koja dobija pretnje.
Pajtić je kazao da je ministar policije Nebojša Stefanović zloupotrebio i ponizio pripadnike elitnih jedinica policije, koji su bili scenografija tokom jučerašnje konferencije za novinare, te da je izvršio više krivičnih dela, između ostalog: ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, samovlašće, izazivanje panike i nereda...
Lider DS je rekao da će ta stranka tužilaštvu podneti dokaze o krivičnim delima Vučića, Stefanovića i Lončara, iako, kako kaže, znaju da tužilaštvo neće postupiti po toj prijavi.
Pajtić je rekao i da, ukoliko je neko osmatrao kuću premijera Vučića, treba da bude uhapšen, ali da je neprihvatljivo da se stvara atmosfera progona političkih neistomišljenika i medija.
"Vučić nema pravo da privatizuje državu, a pogotovo nema pravo da izaziva strah. Nećemo dozvoliti stahovladu", istakao je on.
Pajtić je rekao da je juče ugrožena i bezbednost novinara Slaviše Lekića i Dušana Mašića, jer su u kontekstu državnog udara pominjani u emisiji uživo na televiziji Pink.
Demokrate navode da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče izvršio krivično delo neovlašćeno otkrivanje tajne i iznošenje ličnih i porodičnih prilika.