Vesti
Politika
LSV: Država da radi svoj posao da se ne ponove devedesete
01.12.2015. 20:00
Izvor: Blic
LSV: Država da radi svoj posao da se ne ponove devedesete
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas državu da počne da radi svoj posao kako se ne bi ponovile devedesete godine kada su se dešvala ubistva, proterivanja i prebijanja.
Reagujući na odluku Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji je državi naložio da Stjepanu Oskomiću iz Kukujevaca, kod Šida, isplati milion dinara odštete zbog etnički motivisanog ubistva njegovih roditelja u julu 1993. godine, LSV smatra da je odšteta samo još jedno podsećanje na dešavanja u Sremu ratnih 90-ih i što nikako ne sme da se zaboravi.
LSV ističe da su prva politička partija koja je još tih 90-ih godina ukazivala na sve ružno, nehumano i necivilizacijsko što se dešavalo u tom delu Vojvodine i da su tada pozivali državne organe da reaguju.
"Koliko vredi ljudski život, da li je moguće da praktično dve ljudske žrtve vrede milion dinara, da li je moguće da se u nekada prosperitetnoj evropskoj državi, kakva je bila Jugoslavija i Vojvodina u njoj, čoveku oduzme život samo zato što ima drugo ime i prezime ili ide u drugu bogomolju i da njegov život posle vredi 500.000 dinara", navodi LSV.
Tih godina država ništa nije činila i zbog toga su se dešavala ubistva, proterivanja i prebijanja a, kako navode, nečinjenja države očito ima i danas, kada se dopušta neonacistima i fašistima raznih boja da šetaju gradovima, da se okupljaju, da šire svoj jezik mržnje i pale i skrnave zastave.
"Od paljenja zastava do paljenja kuća i ubijanja ljudi je veoma malo koraka. Zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva državu da, konačno, počne da radi svoj posao da se devedesete ne bi ponovile", kaže se u saopštenju.