Vesti
Politika
Vučić: Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapali svet
03.12.2015. 20:00
Izvor: RTV
Vučić: Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapali svet
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ostavlja prošlost za sobom, gde joj je i mesto, i gleda u budućnost.
"Imamo istoriju koja nas je više učila ratu, nego miru i više ubijanju, nego življenju. Dosta nam je toga. Srbija uči da živi", poručio je Vučić.
Vučić je istakao i da nema boljeg mesta za razgovor o saradnji i bezbednosti nego u Beogradu, oko kojeg je, kako je podsetio, vođeno stotinak ratova i koji je vise puta bio rušen i ponovo građen.
Premijer je rekao jda je Srbija, paralelno sa predsedavanjem OEBS-u, učinila velike napore na oputu približavanja Evropskoj uniji, te zahvalio na podršci svim članicama na tom putu.
"Uspeli smo da redefinišemo državu i da unapredimo ekonomski sistem, da ga reformišemo, i za to smo dobili priznanja svih relevantnih međunarodnih institucija", naveo je Vučić.
Za vladu u Beogradu, dodao je, odnosi u regionu su među prioritetima, jer je to jedini način rešavanja nagomilanih problema.
"Balkan je bure baruta i jedna iskra može da zapali svet", primetio je Vučić i dodao da se lično pribojava urušavanje balkanske stabilnosti, mada je uveren, istovremeno, da će Srbija ostati stabilna i čvrsta.
Dovoljno je, kako je objasnio, samo nekoliko kriznih situacija u Makedoniji, Prištini, Crnoj Gori pa da sve plane.
Srbija će, rekao je, sa svojim "usijanim glavama" umeti da se izbori.
Nestabilnost na Kosovu, pomenuo je, ugrožava briselski dijalog, ali, Srbija će, potvrdio je, nastaviti da ga vodi, jer je to jedini način da obezbedimo sigurnost, svoju i Albanaca na Kosovu.
"Srbija bira život i napredak, a ne sukobe", poručio je premijer i ponovio da Srbija i region jesu deo Evrope i da naša zemlja nastavlja svoj evropski put, u čemu je zahvalna na pomoći američkim kolegama, a istovremeno čuva tradicionalno prijateljstvo s Rusijom.
"Životi izgubljeni u Parizu,Bejrutu i nad Sinajem isto vredni"
Vučić je istakao da terorizam predstavlja najozbiljniju pretnju ne samo bezbednosti, već i vrednostima za koje se zalažemo, da pogađa sve zemlje podjednako i da je stoga potreban i univerzalan odgovor na to zlo.
"Potrebno je da budemo jedinstveni ne samo u osudi, već i u borbi protiv terorizma" podvukao je Vučić i dodao da su jednako vredni životi izgubljeni i u Parizu i u Bejrutu i u avionu iznad Sinaja.
Kako je rekao, OEBS može da odigra značajnu ulogu u prevenciji terorizma i u tom smislu je rekao da su za svaku pohvalu napori i rad na edukaciji kao prevenciji terorizma.
Na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvuju i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU - Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Tjoborn Jagland.
Na marginama skupa biće održan veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju privlači mogućnost sastanka Kerija i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušogua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.
Skupom u Beogradu Srbija završava jednogodišnje predsedavanje tom organizacijom, a očekuje se postizanje konsenzusa o odlukama iz tri dimenzije kojima se bavi OEBS.
Na Ministarskom sastanku učestvuju predstavnici 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 1. 000 delegata i šefova diplomatija.
Skup u beogradskoj Kombank areni prati više stotina akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera iz zemlje i sveta, a na snazi su visoke mere bezbednosti.
Dačić: Cilj Srbije postizanje konsenzusa
Predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je najveći izazov tokom predsedavanje Srbije bila deeskalacija u i oko Ukrajine, rekao je Dačić na Ministarskoj konferenciji.
Dačić je izrazio nadu da će OEBS ujedinjen nastaviti zajednički borbu protiv globalne pretnje terorizma i dodao da aktuelne podele ne treba da spreče rešavanje transnacionalnih izazova kao što su terorizam, organizovani kriminal, klimatske promene i migrantska kriza.
Zanijer: Neophodno jedinstvo u borbi protiv terorizma
Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer izjavio je danas u Beogradu da je neophodno jedinstvo u borbi protiv terorizma, radikalizacije i nasilnog ekstremizma.
"Moramo da pokažemo da kao organizacija činimo sve da sprečimo terorizam", rekao je Zanijer na otvaranju ministarskog sastanka OEBS i dodao da je za to potrebno rešiti probleme unutar društva, podstaći toleranciju i međusobni dijalog.