Vesti
Politika
Kako će Gašić biti smenjen?
07.12.2015. 20:00
Izvor: b92
Kako će Gašić biti smenjen?
Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Bratislav Gašić ne može da ostane ministar odbrane, ali i naveo da neće da ulazi u proceduru njegove smene.
Predsednik Vlade Srbije je to izjavio posle Gašićevih uvreda upućenih novinarki B92 i istakao da trenutno nema nikoga ko bi zamenio Gašića na funkciji ministra.
Prema Ustavu Srbije, članu Vlade prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran konstatovanjem ostavke, izglasavanjem nepoverenja u Skupštini Srbije i razrešenjem u parlamentu na predlog predsednika Vlade.
Skupština Srbije razmatra i glasa o predlogu za razrešenje ministra na prvoj narednoj sednici, a odluka o razrešenju je doneta ako za nju glasa većina od ukupnog broja poslanika.
U slučaju ostavke ministra, premijer dostavlja ostakvu člana Vlade predsedniku parlamenta, a Skupština na prvoj narednoj sednici konstatuje ostavku.
Članu Vlade koji je podneo ostavku mandat prestaje danom konstatacije ostavke, a ministru koji je razrešen danom donošenja odluke o razrešenju.
Zakon o Vladi predviđa da ovlašćenja ministra kome je prestao mandat obavlja član Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.
Predsednik Vlade dužan je da predloži Narodnoj skupštini izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra, a novi ministar izabran je većinom glasova od ukupnog broja poslanika, piše u Zakonu.