Vesti
Politika
USVOJEN IZVEŠTAJ O KIM Drecun: Albanska strana otvoreno sabotira stvaranje ZSO
11.12.2015. 20:00
Izvor: Blic
USVOJEN IZVEŠTAJ O KIM Drecun: Albanska strana otvoreno sabotira stvaranje ZSO
Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju usvojio je danas šestomesečni izveštaj o napretku dijaloga Beograda i Prištine, a jedan od glavnih zaključaka je da albanska strana otvoreno sabotira stvaranje Zajednice srpskih opština, rekao je novinarima predsednik tog odbora Milovan Drecun.
On je naveo da albanska strana sabotira kompletnu primenu prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa i da, takozvana vlada u Prištini, nije dovoljno spremna da sprovede kompletan dogovor iz Brisela.
- Posebno nas zabrinjava što je došlo do rastućih tenzija u međuetničkim odnosima od strane albanske zajednice i intenziviranja incidenata u kojima su žrtve Srbi, a s druge strane, nema nikakvih konkretnih rezultata u procesuiranju onih koji izazivaju te incidente - rekao je Drecun.
On je istakao da se takva situacija ponavlja godinama, da se i ne evidentiraju slučajevi napada na srpski narod ili ako se evidentiraju ništa se ne preduzima posle toga.
- Takodje smo razmotrili i neke druge delove Briselskog sporazuma. Zabrinjava što 23 pripadnika policije nije integrisano u Kosovsku policijsku službu. To je otvorena opstrukcija Prištine - istakao je Drecun.
Na Odboru je, prema njegovim rečima, ocenjeno da je avgustvskim sporazumima postignut napredak, što je konstatovala EU.
- I rezultat toga je da imamo otvaranje poglavlja 35 - zaključio je Drecun.

Drecun: Vlada Srbije nastavlja finansiranje na KIM
Drecun je izjavio danas i da će Vlada Srbije nastaviti finansiranje budžetskih korisnika u toj pokajini.
- Želimo da pošaljemo poruku srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu raspravu o budžetu za narednu godinu, da Vlada Srbije nesmanjeno nastavlja finansiranje budžetskih korisnika na Kosovu i Metohiji - rekao je Drecun novinarima u parlamentu.
On je rekao da su apsolutno netačne priče da se odustaje od finansiranja budžetskih korisnika u pokrajini i naglasio da ta sredstva nisu smanjena.
- Ovog puta će se više pažnje posvetiti podsticanju ekonomskog razvoja srpskog naroda, biće otvaranja nekih novih radnih mesta u proizvodnoj delatnosti. Pokušaćemo da podstaknemo i poljoprivrednu proizvodnju - naveo je on.

Bez informacija o nastavku pregovora Beograda i Prištine
Na pitanje da li se zna kada bi mogao da bude nastavak pregovora Beograda i Prištine i koja bi bila tema, Drecun je rekao da još nema informacija o tome.
- Nema nikakvih informacija, kada je moguće očekivati nastavak procesa normalizacije odnosa u smislu stavljanja novih tema na dnevni red. Ono što mi smatramo da se mora, jeste formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) - rekao je on.
Bez toga, kako je rekao, iluzorno je uopšte očekivati neki pozitivniji pomak u procesu normalizacije odnosa.
Drecun je dodao i da je neophodno na dnevni red staviti prvenstveno pitanja poput imovine, povratka proteranih, statusa SPC, njene imovine…
- To su pitanja od kojih zavisi opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - rekao je Drecun