Vesti
Politika
Devenport: Evropska perspektiva Srbije sad je opipljiva
15.12.2015. 20:00
Izvor: novimagazin.rs
Devenport: Evropska perspektiva Srbije sad je opipljiva
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je danas da je otvaranje prva dva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji istorijski korak, koji evropsku perspektivu naše zemlje čini opipljivom.
Devenport je, na svečanom prijemu za diplomatski kor i zvaničnike Republike Srbije povodom otvaranja prvih poglavlja, istakao da je Srbija mnogo napredovala na svom ervopskom putu tokom prethodne godine.
On je rekao da je međuvladina konferencija, u ponedeljak, u Briselu, predstavlja istorijski trenutak.
"Premijeru Vučiću, doneli ste stratešku odluku o pristpanju EU. Pravac i put ka članstvu u EU je sada vrlo jasno definisan. Otvaranje poglavlja je rezultat naših zajedničkih napora, ali i posvećenosti obe strane“, poručio je Devenport.
Srbija je, prema njegovim rečima, kao što je zaključeno u izveštaju Evropske komisije, mnogo napredovala na svom evropskom putu tokom prethodne godine.
„Ključan je bio završetak akcionih planova u oblasti vladavine prava, dalja primena obaveza iz Briselskog sporazuma, jačanje odnosa sa susednim zemljama, kao i implementacija vrlo bitnih ekonomskih reformi“, objasnio je on.
Devenport je istakao da je EU bila jako impresionirana humanim načinom upravljanja izbegličkom krizom, rekavši da je tokom te krize došlo i do mnogo efikasnije saradnje među nama.
„Ima još mnogo posla u svim oblastima, uključujcuhi poboljšanje poslovne klime, vladavine prava, kao i u oblastima ekologije i energetike", ukazao je šef Delegacije EU.
"Imate sjanje i ključne ljude, van vlade i samoj vladi, koji mogu da sprovedu sve vaše i naše zajedničke planove. Imate u tome našu punu podršku“, podvukao je on.
Devenport je čestitao vladi i građanima Srbije na velikom uspehu otvaranja prvih poglavlja.