Vesti
Politika
Dačić: Srbija u 2016. na dobrom putu
17.12.2015. 20:00
Izvor: RTV
Dačić: Srbija u 2016. na dobrom putu
BEOGRAD - Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je Srbija postala predvidiv i racionalan partner i da će u 2016. godini biti na dobrom putu.
"Ne znam kakav će biti svet u 2016, ali znam kakva će biti Srbija. Srbija će biti na dobrom putu", rekao je Dačić je na konferenciji britanskog časopisa Ekonomist "Svet u 2016" u beogradskom hotelu Metropol.
Istakao je da se sprovođenjem reformi Srbija bliži modernoj Evropi i modernom svetu.
"Evropska unija nije sama po sebi cilj, ali je idealan recept za Srbiju", rekao je Dačić.
On je ocenio i da je Srbija učinila veliki istorijski korak unapred u procesu uključivanja u Evropsku uniju.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da Srbija 2016. godine
nastavlja svoj privredni rast na koji će imati veliki uticaj i žene, kojima Vlada pomaže da budu preduzetnice.
Ona je dodala da će naredna godina biti značajna po ulaganjima u infrastrukturu koja će omogućiti regionalno povezivanje Srbije.
"Sledeće godine izgradićemo 110 kilometara autoputa, a prosek u Evropi je 55 kilometara godišnje, tako da verujem da će 2016. godina za Srbiju biti sa dobrim i uspešnim slikama", rekla je Zorana Mihajlović.
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da Beograd čini 40 odsto bruto društvenog proizvoda i da zato ima ključnu ulogu u reformama Srbije.
"On je kazao da je ove godine u Beogradu ostvaren deficit oko 10 odsto, a da će krajem sledeće godine biti pet odsto, kao i da su gradska komunalna preduzeća prvi put ove godine ostvarila i profit.
"Mi pratimo i doprinosimo reformama koje sprovodi Vlada, ali sređujući svoje finansije dajemo i signal investitorima da možemo da vodimo računa i o njihovim interesima", rekao je Mali.
Dačić: Rusija nema ništa protiv
Dačić je ranije danas izjavio da Rusija nikada nije imala ništa protiv puta Srbije ka Evropskoj uniji, sem ukoliko bi došlo do promene odnosa prema njoj, ali se to neće dogoditi.
Dačić je za "Blic" rekao, odgovarajući na pitanje o ruskom viđenju pridruživanja Srbije EU da "tu nema nikakvih problema".
"Rusija nema ništa protiv. Jedino ukoliko bi došlo do promene našeg odnosa prema Rusiji, a to se neće dogoditi. Tako da tu ne vidim nikakve probleme", rekao je on.