Vesti
Društvo i ekonomija
Arsić: Da bi sustigli razvijene zemlje, BDP treba da nam raste od četiri do pet odsto godišnje
21.12.2015. 20:00
Izvor: Blic
Arsić: Da bi sustigli razvijene zemlje, BDP treba da nam raste od četiri do pet odsto godišnje
Urednik Kvartalnog monitora Milojko Arsić ocenio je danas da je u 2015. došlo do pozitivnog zaokreta u privredi Srbije i da će u narednoj godini doći do ubrzanja rasta.
Arsić, međutim, poručuje da je taj rast i dalje nedovoljan, jer je Srbiji potrebno da BDP raste od četiri do pet odsto godišnje kako bi sustigla razvijene evropske zemlje.
Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) koja izdaje taj bilten, ocenila je da će rast privrede u ovoj godini iznositi 0,8 odsto, što je solidan rezultat budući da je domaća tražnja zbog fiskalne konsolidacije opala za dva odsto.
- Ostvareno je nekoliko solidnih rezultata. Privreda je izašla iz recesije, smanjen je fiskalni deficit, ali i trgovinski u razmeni sa svetom - rekao je Arsić novinarima na Ekonomskom fakultetu i dodao da su ta poboljšanja ipak relativno skromna, te da se stopa rasta ispod jedan odsto ne može se oceniti kao zadovoljavajuća.
Arsić je rekao da je očekivanje premijera Aleksandra Vučića da stopa rasta u 2016. i 2017. dostigne dva do tri odsto, realno, da to jeste ubrzanje, ali da ipak nije dovoljno.
Rast od dva odsto koliko se očekuje u narednoj godini biće među nižim u zemlljama Centralne i Istočne Evrope. Srbija bi trebalo da ubrza privredni rast od četiri do pet odsto godišnje, jer jedino tako možemo da se priključimo razvijenijim zemljama Evrope. Milojko Arsić
Prema njegovim rečima, na veći rast BDP-a naredne godine, najviše će uticati oporavak poljoprivrede.
- Samo vraćanje poljoprivrede na prosečnu proizvodnju, obezbediće rast od 0,7 odsto. A ako bi došlo i do povećanja stranih direktnih investicija i kredtine aktivnosti, to bi dugoročno mogli da budu dobri izvori rasta - ocenjuje ovaj ekonomista.
Arsić je rekao da postoje brojne mere da bi se ostvario rast, a najveći efekti verovatno mogu da se ostvare, učvršćenjem makroekonomske stabilnost.
- U situaciji smanjivanja fiskalnog deficita i inflacije, što se i dogodilo u ovoj godini, popravljaju se i drugi pokazatelji makroekonomske stabilnosti, te tada dolazi do privlačenja stranih direktnih investicija - rekao je Arsić istakavši da su investicije u 2015. godini za 30 odsto veće nego u prethodnoj godini.
Međutim, kaže on, Srbja propušta priliku da kroz povećanje javnih investicija utiče na ubrzanje privrednog rasta. Državne investicije, naveo je, trebalo bi da iznose najmanje četiri do pet odsto BDP-a.

Unaprediti rad pravosuđa i katastarske uprave
Za dugoročni rast privrede, Arsić je kazao da je ključno unapređenje institucija, reforma države, kreiranje podsticaja, kako bi se ljudi posvetili produktivnim aktivnostima inovacijama i preduzetništvu.
- Važno je da se unapredi rad pravosuđa, katastarske uprave i drugih - naveo je on.
Upitan o otvaranju poglavlja, on je rekao da ne očekuje dodatne mere i zahteve od EU i da će EU pre svega očekivati unapređenje procedura i planiranje budžeta, što se tiče kontrole trošenja budžetskih sredstava, kako bi se sprečilo rasipanje.

Svako jačanje dolara povećava javni dug Srbije
Arsić je izjavio danas i da bi svako dalje jačanje dolara automatski povećalo javni dug Srbije, jer je oko sedam milijardi duga države indeksirano u toj valuti.
- Praktično, svaki procentat jačanja dolara nije dobar i utiče na javni dug Srbije”, rekao je Arsić novinarima na Ekonomskom fakultetu, ali je i dodao da ne očekuje da će u narednom periodu američka valuta bitno jačati u odnosu na evropsku.
Arsić je poručio da bi bilo dobro da u budućnosti država izbegava zaduživanje u dolarima, jer se ispostavilo da neki krediti koji su se prilikom zaduživanja smatrali povoljnim, ipak bili skupi.
Bez obzira što kredit u dolarima ima nisku kamatu, ako su dinar i evro oslabili u odnosu na dolar, taj kredit postaje skuplji”, objasnio je on.
Govoreći o nenaplativim kreditima (NPL), Arsić je rekao da je primetan trend poboljšanja, jer nivo takozvanih NPL-ova od sredine godine opada u odnosu na ukupne kredite.
Upitan o merama koje bi trebalo da preduzeti da se njihov udeo dalje smanji, Arsić kaže da je pitanje da li će mere NBS biti dovoljne ili će biti potrebne i dodatne mere.
- “Možda bi država trebalo da donese neku vrstu regulative kako bi podstakla banke da rešavaju taj problem, odnosno kako bi NBS izbegla da svojim intervencijama to rešava - rekao je on.